در بحث بازاریابی، اصطلاحات بسیاری برای اعمال مختلف وجود دارد. CTA یکی از این اصطلاحات است. این عبارت سرواژه عبارت Call to Action است.
بهترین ترجمهای که میتوانیم ارائه دهیم فراخواندن یا اقدام به عمل است. استفاده از CTA میتواند منجر به افزایش فروش یا هر فعالیتی دیگری که برای آن برنامهریزی کردهاید بشود؛ اما این که CTA دقیقاً چیست و چگونه کار میکند، بحثی است که در ادامه مقاله به آن خواهیم پرداخت.
بنابراین تا پایان همراه ما باشید تا با این ابزار مهم در بازاریابی آشنا شوید.
CTA چه کاری انجام میدهد؟
تک به تک صفحات وب سایتها، ایمیلهای تبلیغاتی و هر بخش دیگری که کسب و کارها از آن برای ارائه کار و خدمات خود استفاده میکنند، هدفمند طراحی میشوند. اگر شما برای خواندن ک مقاله به سایتی مراجعه کنید، هدف آن صفحه تنها ارائه مقاله نیست.
حتماً دیدهاید که در ایمیلهای تبلیغاتی، بنر یا دکمهای وجود دارد که در متن خواسته شده روی آن کلیک کنید، یا خود دکمه به شکلی شما را به کلیک کردن ترغیب میکند. شاید دیده باشید که در پایان مقالهها، دکمه عضویت وجود دارد، یا اگر مقاله درمورد یک محصول باشد، لینکی که شما را به محصول هدایت میکند قرار داده شده باشد.
اینها همه نمونههایی از CTA هستند. یعنی صاحب وب سایت با هدف این که شما را به عنوان مشتری بالقوه در سایت نگه دارد، از این روش استفاده میکند.
شاید همه جا این مورد دیده نشود، چرا که عدهای معتقدند این کار بیهوده است، چون فردی که وارد سایت میشود میداند دنبال چه چیزی است و پس از به دست آوردن آن به هر حال سایت را ترک میکند.
برخی نیز معتقدند کاربران این که مجبور به کاری شوند را دوست ندارند و به جز بیاعتمادی نتیجه دیگری ندارد؛ البته نباید چنین فکر کنید، اگر شما صاحب کسب و کار هستید با کمی خلاقیت و هوشمندی میتوانید CTA را برای کاربران خود خوشایند کنید.
توجه داشته باشید که کلیک نکردن کاربر روی بنرها و سایر دکمههایی که به عنوان CTA طراحی کردهاید، یعنی شما پول از دست میدهید.
چگونه از CTA بهره ببریم؟
متداولترین شکلی که از CTA میبینیم، در بخش فروش یا دریافت اطلاعات تماس کاربران سایتها است. اگر توجه کرده باشید در وب سایتهای مختلف دکمههایی با مضمون «این فرصت را از دست ندهید»، «ما با شما تماس میگیریم»،
«همین حالا بخرید» و غیره را دیدهاید. اینها نمونهای از مواردی هستند که سعی میکنند بیننده خود را به کلیک ترغیب کنند. البته نباید به همین سادگی به موضوع نگاه کرد. بسیاری مواقع حتی صحبت تلفنی نیز نمیتواند مشتری را وادار به خرید کند و او هنوز مردد است.
در چنین مواقعی باید از CTA هوشمندانه استفاده کنید. برای مثال شما میتوانید در صفحه فرود CTA یک محصول ویدیویی تبلیغاتی از آن محصول قرار داده و کتابچه راهنمای ان را به صورت رایگان برای دانلود بگذارید.
به این ترتیب با ترکیب CTA و ویدیو مارکتینگ میتوانید به نتیجه مطلوب برسید. فراموش نکنید که استراتژی در بازاریابی حرف اول را میزند.
چرا از CTA استفاده کنید، هدف شما چیست؟
اگر تصمیم به استفاده از این روش بازاریابی گرفتهاید، حال باید از خود بپرسید من چه هدفی دارم؟ بسیار مهم است که یک هدف درست داشته باشید.
برای مثال اگر ایمیلی برای مشتری بالقوه ارسال میکنید و او را با وعده جایزه به سایت خود میکشانید نباید وقتی اطلاعات خود را در فرم پر کرد و به عضویت سایت شما درآمد، با ایمیلهای فراوان و عمدتاً اسپم او را کلافه کنید. شما باید بتوانید با ایجاد اعتماد او را در سایت نگه دارید.
اهدافی که افراد از طراحی CTA دنبال میکنند
تعدادی هدف عمده وجود دارد که بیشتر CTAها به آن دلیل طراحی و پیاده سازی میشوند، مواردی مانند:
- فروش یک محصول
- بالا بردن دنبال کنندگان در شبکههای اجتماعی
- دریافت اطلاعات تماس کاربران از جمله ایمیل و شماره تلفن
- ترغیب کاربر به عضویت در وب سایت
- برندسازی
- ایجاد یک نگرش در کاربران
سناریو مناسب برای CTA
شما نباید بدون برنامهریزی در صفحات سایت خود CTA قرار بدهید. یعنی فقط با این هدف که کاربر را در سایت خود بچرخانید، نمیتوان گفت یک سناریو دارید. البته تدوین سناریو برای CTA مانند سناریوهای ویدیو مارکتینگ پیچیده نیست.
این موضوع را با بیان یک مثال توضیح میدهیم.
تصور کنید در سایت خود درمورد مهمترین نکات بازاریابی مقالهای دارید و عنوان آن را «100 نکته کاربردی در بازاریابی کسب و کارها» انتخاب کردهاید. شما میتوانید مقاله را تا 20 نکته ادامه دهید و سپس در پایان یک CTA با مضمون ایمیل خود را وارد کنید و ادامه مقاله را دریافت کنید قرار دهید.
به این ترتیب شما ایمیل افرادی که به بازاریابی علاقهمند هستند را جمعآوری میکنید و میتوانید به چشم کمپین به لیستی که به دست میآورید نگاه کنید. این CTA با هدف تشکیل کمپین طراحی شده است. همان طور که دیدید سناریو بسیار ساده ولی پر بازده است.
صفحه ای که CTA در آن قرار دارد را بهینه کنید
حال که دیدیم کیفیت CTA باید به چه شکلی تأمین شود و این که نباید تنها یک ابزار بی پشتوانه باشد، باید درمورد صفحهای که CTA را در آن قرار میدهید نیز صحبت کنیم.
چنین صفحهای باید مانند CTA کیفیت خوبی داشته باشد. به این منظور به مواردی که در ادامه بیان میکنیم دقت کنید.
محتوای جذاب و مرتبط
کلیک روی CTA مستلزم آن است که کاربر بتواند ارتباطی بین آن با محتوایی که میخواند یا میبیند برقرار کند. یعنی اگر مطلب یک صفحه درمورد یک محصول است، شما نمیتوانید از یک CTA با مفهوم دریافت اطلاعات تماس قرار دهید.
به علاوه خود دکمهای که برای CTA طراحی میکنید، باید اندازه، رنگ و فونت مناسب داشته باشد. اگر از فیلمها یا تصاویر گرافیکی جذاب برای هدایت کاربر استفاده کنید، نتیجه بهتر نیز خواهد شد.
بارگذاری صفحه سرعت مناسبی داشته باشد
حتماً خود شما هم به عنوان کاربر سایتهای دیگر تجربه سرعت کم بارگذاری را داشتهاید. کاربران بیش از چند ثانیه کوتاه منتظر سایت شما نمیمانند. بنابراین باید از نظر فنی سایت را به بهترین شکل بهینه کنید تا سرعت مناسبی داشته باشد.
چینش المان ها در صفحه
این مورد در نگاه اول بسیار مهم است. این که وقتی کاربر وارد صفحه میشود چه چیز اول به چشم میخورد بسیار اهمیت دارد. سعی کنید امانهای صفحه را به ترتیب اهمیتی که برای شما دارند قرار دهید.
CTA باید در کجای صفحه قرار گیرد؟
حال که بحث چینش المانها را بیان کردیم، باید مهمترین المان را در صفحه جایگذاری کنیم. مسلماً اهمیت دارد که CTA کجای صفحه باشد. محل قرار گیری این دکمه باید دید خوبی داشته باشد و به مشتری اجازه تصمیمگیری بدهد.
معمولاً CTA در انتهای صفحه و پس از پایان مطلب اصلی قرار میگیرد. به این ترتیب که خواننده متن را میخواند و سپس تصمیم میگیرد که آیا از امکان CTA استفاد کند یا خیر. این روش هنوز هم کاربرد دارد.
برخی نکاتی در این خصوص وجود دارد که میتواند به شما کمک کند:
هیچ محدودیتی از نظر تعداد CTA در یک صفحه وجود ندارد. شما میتوانید چندین CTA در مکانهای مختلف یک صفحه قرار دهید. وجود نهایتاً چهار دکمه CTA در یک صفحه توجیه پذیر است.
البته اینها نباید از از نظر مفهومی از یکدیگر جدا باشند، بلکه همگی باید به منظور یک هدف تنظیم شوند.
مورد مهم بعدی این است که جایگاه CTA نباید آنقدر بالا باشد که کاربر هنوز چیزی نخوانده با آن مواجه شود. باید اجازه بدهید کاربر شناخت کافی به دست آورد و سپس تصمیم بگیرد که به CTA نیاز دارد یا خیر.
مطلبی که در صفحه سایت خود منتشر میکنید، باید ارزشمند باشد. نباید به گونهای رفتار کنید که کاربر تصور کند تنها به دنبال کلیک و اطلاعات او هستید، باید نیاز که کاربر به آن دلیل وارد سایت شده است را پوشش دهید.
بهترین مکانیهایی که میتوانید CTA خود را در آن قرار دهید از این قرار هستند:
هدرهای ثابت: برای مثال شما جشنوارهای برای عید نوروز برگزار کردهاید و میخواهید فراخوان آن را به کمک یک CTA اطلاع رسانی کنید. در این صورت میتوانید هدری ثابت در بالای صفحه قرار دهید و دکمه را روی آن بگذارید.
- پاپآپها: گاهی که وارد بعضی از سایتها میشویم، وقتی صفحه بارگذاری میشود، یک پنجره کوچک باز می-شود که در آن اطلاعات تبلیغاتی یا فراخوانی وجود دارد. به این پنجرهها پاپآپ گفته میشود. شما میتوانید CTA خود را در این بخش نیز قرار دهید.
- منوهای جانبی: منوی جانبی یا ساید بار، نوار کناری سایت است که برخی موارد در آن قرار میگیرد. اگر وارد سایتهای آموزشی شده باشید، حتماً دیدهاید در صفحاتی که مربوط به معرفی یک دوره آموزشی است، ساید بار قرار میدهند و قیمت و دکمه ثبت نام را در آن میگذارند. در چنین صفحاتی، دکمه ثبت نام CTA محسوب میشود.
- پایان صفحه: به این مورد قبلاً اشاره کردیم. وقتی شما پست یا مقالهای منتشر میکنید، کافی است CTA مربوط به آن را در پایان مطلب قرار دهید، تا کاربر پس از مطالعه و آشنایی با موضوع مورد بحث درمورد این که میخواهد از خدمات مرتبط با آن استفاده کند یا خیر، تصمیم بگیرد.
- بنرهای تبلیغاتی: «مژده مژده یک فرصت استثنایی»، چنین پیامهایی اگر بتواند در یک بنر تبلیغاتی، کاربران را به خود جذب کند، ممکن است نرخ بازدید را افزایش دهد. بنابراین اگر میتوانید با بنر تبلیغاتی مشتری جذب کنید، کافی است CTA خود را نیز روی بنر قرار دهید تا کاربر با کلیک روی آن به صفحه دلخواه شما منتقل شود.
پیام و نوشته CTA
توانایی نوشتن یک هنر و دانش است. یعنی شما نمیتوانید به صرف این که دایره لغات خوبی دارید، نویسنده خوبی باشید. به ویژه برای متون تخصصی این چنینی که باید در عین گیرا بودن کوتاه هم باشند.
برای کسب این دانش ارزنده ابتدا نمونههای دیگر در همین زمینه را مطالعه کنید. ببینید افراد موفق از چه کلماتی استفاده میکنند. حال ادامه مطلب را بخوانید تا با اصولی که در این زمینه به شما کمک میکنند آشنا شوید.
محدودیت ایجاد کنید
هدف شما جذب مشتری است، بنابراین اگر بتوانید به نحوی کاربران را به کلیک روی CTA ترغیب کنید گامی به جلو برداشتهاید. عباراتی مانند «تنها دو روز باقی مانده است»، «فقط 100 عدد دیگر»، «فقط و فقط بانوان» و غیره.
ایجاد محدودیت زمانی، مکانی و جنسیتی میتواند موجب حس هیجان شود و این به شما کمک خواهد کرد. با این روش میتوانید افرادی که راحتتر قانع میشوند را به سمت خود بکشانید.
از عبارات شخصیتر استفاده کنید
آمار نشان میدهد CTAهایی که با ضمیر افراد را مورد خطاب قرار میدهد، کلیک بیشتری میگیرند تا آن-هایی که فقط یک پیام عمومی انتقال میدهند.
برای مثال این جمله که «لوازم آشپزخانه خود را از ما بخرید»، جذابتر از «برای خرید لوازم آشپزخانه به سایت ما مراجعه کنید» است.
تشویق با استفاده از تسهیلات
- بنویسید که برای 50 نفر اول، ثبت نام رایگان خواهد بود، به این ترتیب افراد برای آن که فرصت را از دست ندهند، ممکن است وارد سایت شما شوند.
- دورهها و خدمات رایگان خود را تبلیغ کنید. برای مثال بنویسید که تا پایان سال بهرهمندی از خدمات یا شرکت در دورههای آموزشی رایگان است.
- افزایش قیمت را یادآوری کنید. برای مثال اگر هفته پایانی سال است، یادآوری کنید که از آغاز سال قیمتها افزایش خواهند یافت و اگر زودتر خرید کنند بهتر است.
- هدایای رایگان بدهید. در CTA خود بیان کنید که اگر تا پایان هفته خرید کنید، اشانتیون دریافت خواهید کرد.
- انگیزه ایجاد کنید. برای مثال بگویید تخفیفها فقط تا پایان هفته ادامه دارد یا این که استقبال مشتریان، تخفیفها را به مدت یک هفته تمدید کرد.
نکات نهایی در خصوص نوشته CTA
آنچه مسلم است، نوشته CTA باید کوتاه و مؤثر باشد. عباراتی مانند دانلود کنید، ثبت نام کنید، دریافت رایگان، بار دیدن کنید و غیره اگر چه از نوشتههای معمول هستند، هنوز هم تأثیر خود را میگذارند.
اگر بتوانید خلاقیت را چاشنی کار کنید، از همین نوشتههای کوتاه، نتیجه بسیار خوبی به دست خواهید آورد.
طراحی دکمه CTA
به غیر از نوشته، شکل ظاهری دکمه نیز مهم است. این دکمه باید چشم را به سمت خود بکشاند. بنابراین اندازه آن باید مناسب باشد و از رنگ خوبی برای آن استفاده شود. اندازه CTA اگر نسبت به سایر المانهای کلیک شونده بزرگتر باشد، بهتر است.
رنگ دکمه و سایر المانها باید در تناسب با قالب وب سایت باشد. با این حال اگر معنی رنگها را مطالعه کنید، خواهید دید که رنگهایی مثل نارنجی، برای جلب توجه استفاده میشوند.
پس از رنگ و اندازه نوبت به افکتهای گرافیکی میرسد. برای مثال چشمک زدن دکمه یا نوشته آن که موجب جلب توجه میشود، افکتی است که به کلیک شدن بیشتر کمک میکند. در ادامه موارد مهم در طراح CTA را به طور کامل توضیح میدهیم:
- اندازه دکمه
در شکل ظاهری یک وب سایت تناسب اندازه آیکونها و بخشهای مختلف اهمیت زیادی دارد. از آنجایی که دکمه CTA یکی از مهمترین بخشهای وب سای است؛ بهتر است اندازه آن به قدر کافی بزرگ باشد تا مخاطب بتواند به راحتی آن را ببیند. در این بخش توجه داشته باشید که اندازه دکمه CTA نباید به قدر بزرگ باشد که ظاهر وب سایت را بههم بریزد.
- رنگ دکمه
همانطور که در بخش قبل ذکر کردیم رنگ دکمه CTA به شکل ظاهری وب سایت و سایر موارد دیگر بستگی دارد.
بهتر است از رنگهایی مانند قرمز و نارنجی استفاده شود تا بتواند نظر مخاطب را به خود جلب نماید.
به طور کل نمیتوان برای رنگ دکمه CTA قانون و یا معیار خاصی را مشخص کرد. برای این که برای طراحی دکمه CTA بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید بهتر است از متخصصان این حوزه استفاده کنید.
- افکت های گرافیکی
به طور کلی استفاده از افکتهای مختلف گرافیکی در طراحی دکمه CTA خیلی توصیه نمیشود.
این کار دلایل مختلفی دارد برای مثال استفاده از افکتهای مختلف میتواند ظاهر سایت شما را به یک ظاهر غیر حرفهای تبدیل کند. دومین دلیل برای استفاده نکردن از افکتهای مربوط به دکمه CTA این است که هزینه طراحی را در برخی موارد به صورت بیهوده افزایش میدهد.
درست است که به صورت کلی استفاده از افکتهای مختلف برای دکمه CTA توصیه نمیشود؛ اما همیشه در همه زمینهها استثناهایی وجود دارد.
برای مثال همانطور که گفتیم اگر مخاطبان سایت شما نوجوانان، جوانانی که به سرعت و هیجان علاقه دارند هستند؛ یا این که محصولات شما لوازم الکتریکی، فلاشر و… هستند استفاده از این افکتها میتواند انتخاب درستی باشد.
بررسی بازخوردها
برای آن که بتوانید جایگاه مناسب CTA، متن پربازده و سایر ویژگیهای آن را از نظر جذب مشتری بررسی کنید، باید با آزمون و خطا و تجربه پیش بروید. برای مثال به مدت یک ماه از یک موقعیت استفاده کنید و بررسی کنید چه تعداد مشتری جذب شده است.
اگر نتیجه مطلوب را به دست نیاوردید، میتوانید شکل دیگری را امتحان کنید، تا بالاخره به نتیجه مطلوب برسید. نرخ بازگشت و سایر آمار و ارقامی که میزان علاقه به برند شما را نشان میدهد در تصمیمگیری مؤثر هستند.
سخن پایانی
گرفتن کلیک و راهنمایی کاربر به صفحهای که میخواهید یکی از روشهای پربازده بازاریابی است به این منظور ابزاری با نام CTA یا Call to Action وجود دارد. یعنی شما تا چه اندازه در ساخت یک المان کلیک شونده موفق عمل میکنید.
متن CTA، اندازه، رنگ آن و جایگاهی که در سایت دارد، در نرخ کلیک تأثیر دارد. امیدواریم مطالعه این مقاله شما را در امر طراحی و استفاده از CTA یاری کرده باشد.
بیشتر بخوانید :
نظرات