گیمیفیکیشن «Gamification» یا «بازیسازی» به معنی پیادهسازی روشهای مبتنی بر بازی در محیطهایی غیر از بازی است.
برای مثال، صنعت خودروسازی یا حتی فستفوت هیچ ربطی به مسئله بازی ندارند، اما بکارگیری بازی در شیوه ارائه محصولات چنین شرکتها و سرویسهایی، میتواند فروش بیشتر، جذب ترافیک، معرفی محصولات و هر نوع موفقیت دیگری را به همراه داشته باشید.
با بررسی نمونه بازیسازیهای برخی از برندهای مشهور و کسبوکارهایی که از طریق آن به مقاصد مالی و غیرمالی خود رسیدهاند، میتواند مفهوم گیمیفیکیشن را بهتر به شما نشان دهد. پس با ویترین سافت همراه باشید تا 13 نمونه عالی پیاده سازی گیمیفیکیشن در بازاریابی کسبوکارها و شرکتهای ایرانی و خارجی را با هم بررسی کنیم.
13 نمونه گیمیفیکشن در بازاریابی
بازی سازی در محیطهای مختلف کاری با اهداف گوناگونی انجام میشود. برخیها تصور میکنند که بازیسازی فقط برای فروش بیشتر است، اما در بررسی مثالهای زیر، میتوانیم کاربردهای بیشتری از بازیسازی را شاهد باشیم:
- گیمیفیکیشن برند «کوکاکولا»
کوکاکولا نمونههای بسیاری از بازیسازی را اجرا کرده از جمله آنها میتوان به بازی 007 (جیمزباند) برای دریافت بلیط فیلم اشاره کرد.
در این بازی شرکت کوکاکولا امکانی را ایجاد کرده بود تا افراد بتوانند شانس و توانایی فیزیکی و ذهنی خود را برای رد شدن از یک سری موانع امتحان کنند. هر فرد که موانع را رد میکرد، میتوانست یک بلیط رایگان برای تماشای فیلم «Skyfall» دریافت کند.
در نتیجه این بازی، جایگاه کوکاکولا به عنوان یک برند مطرح، همچنان در بین مردم باقی ماند و استقبال از نوشیدیهای آن باز هم بیشتر شد.
- گیمیفیکیشن شرکت «سامسونگ»
سامسونگ نیز بسیار از گیمیفیگیشن بهره برده است. اما یکی از نمونههای جذاب آن، بازی کردن در قبال دریافت گوشی S4 بود. در این بازی، افراد باید به یک صفحه دیجیتالی خیره میشدند.
آنگاه تمرکز حواس این افراد با صداهای گوناگونی مانند واقواق سگ، بوق زدنهای پی در پی و …. به چالش کشیده میشد. کسی که با وجود تمام صداهای مزاحم، میتوانست تمرکز حواس خود را حفظ کند، یک گوشی اسفور سامسونگ دریافت میکرد!
- گیمیفیکیشن برای کمک به کودکان مبتلا به سرطان
همانطور که گفتیم، بازیسازی تنها در افزایش فروش و مشتری کاربرد ندارد و میتواند اهداف انسانیتری را در بر داشته باشد.
با توجه به اینکه کودکان مبتلا به سرطان در طول دوره درمان خود، بشدت ضعیف میشوند و نمیتوانند از نظر روحی با پزشکان همکاری کنند، متخصصین یک بازی ایجاد کردند که این کودکان در ضمن بازی کردن، میتوانند با پزشک درمانی خود هماهنگ شوند.
در واقع پزشکان زمانی که کودکان با بازی «Pain Squad» مشغول بودند، میتوانستند مقدار درد و عملکرد داروها را اندازهگیری کنند.
پس طبیعتاً در تمام کسبوکارهای سلامتمحور نیز میتوان برای افزایش آگاهی و سلامت مردم از بازیسازی استفاده کرد. بازاریابی و افزایش فروش نیز دیگر نتیجه چنین بازیهایی خواهد بود.
- گیمیفیکیشن شرکت «نایکی»
بازیها انواع گوناگونی دارند. شرکت مشهور «Nike» با ارائه یک اپلیکیشن توانسته است بهخوبی از گیمیفیکیشن بهره بگیرد.
افراد عادی و ورزشکاران به کمک این اَپ میتوانند مسافت طی شده در روز، مقدار کالری سوزانده شده، هدفگذاریهای آینده و دیگر موارد مربوط به سلامت خود را مورد ارزیابی قرار دهند.
نایکی علاوه بر ارائه اپلیکیشن «Fuelband»، دستبندی را نیز عرضه کرده که به کمک آن نیز میتوان بر حرکات خود نظارت کرد.
- گیمیفیکیشن در مترو
موضوع شلوغی ایستگاههای مترو همیشه چالشبرانگیز بوده است. بنابراین شرکت «The Fun Theory» با ایجاد یک بازی جذاب، توانست افراد را برای استفاده از پلههای معمولی به جای پلهبرقی در ایستگاههای مترو ترغیب کند.
در پی اجرای این بازی، با پا گذاشتن روی هر پله، صدای یکی از دکمههای پیانو پخش میشد.
این صداها جذابیت بسیاری را برای مردم در پی داشت و در شهرهای متعددی اجرا شد. در نتیجه آن نیز، شرکت فانتئوری شهرت و محبوبیت بیشتری را بدست آورد.
- گیمیفیکیشن سرویس «اسنپ»
«ناکجا میری؟» نام یک کمپینی است که توسط اسنپ در کشورمان اجرا شد و بازخوردهای بسیاری را برای این شرکت در بر داشت. با پیوستن به هشتک این کمپین (#ناکجا_میری؟) هرکس میتوانست برای مدت چند ساعت با اسنپ همراه شده و به یک جای نامشخص بروید.
نامشخص بودن مسیر دلیل اصلی جذابیت این کمپین بود. به طوری که برخیها سوار هلوکوپتر میشدند، برخیها با سلبریتیها دیدار میکردند، برخی هم در خیابانهای شهر به گردش پرداخته و سپس در یک رستوران نهار میخوردند!
- گیمیفیکیش در ایجاد و سفارش فستفود
تصور کنید چقدر عالی میشد اگر میتوانستید زمانی که به صورت آنلاین فستفود سفارش میدهید، دستور غذایی خاص خود را مطرح کنید، غذای نهایی به نام شما در رستوران سرو میشد و از فروش هر غذایی که با دستور غذایی شما پخته شده، پورسانت دریافت میکردید.
جالب است بدانید که وبسایت ارائه فستفود «4Food» این گیم را اجرا کرده و در نتیجه آن، افراد میتوانستند از قابلیتهای گرافیکی وبسایت آن استفاده کرده و تمام این مراحل را بگذرانند. همچنین افراد از طریق سایت، میتوانستند برای دستورات غذایی یکدیگر کامنت بگذارند و به بهبود عملکرد همدیگر نیز کمک کنند.
- گیمیفیکیشن در برند «KFC»
KFC که یک برند غذایی ژاپنی است، در پی اضافه کردن منویی با غذاهای میگو به لیست خود یک بازی ایجاد کرده و به کمک این بازی برای منوی جدید خود طرفدار جذب کرد.
این برند غذایی با کمک یک شرکت طراحی بازی، گیمی را ایجاد کرد که در نتیجه آن کاربران باید از میگوهایی که از صفحه گوشیشان بیرون میریخت دور بمانند و آنها را از بین ببرند. مانند بازی فروتنینجا که در آن باید میوهها را از بین میبردیم.
- گیمیفیکیشن سنگ، کاغذ، قیچی در «اسنپفود»
افراد اگر در بازی سنگ، کاغذ، قیچی وبسایت اسنپفود برنده میشدند، میتوانستند تخفیفهای زیادی (گاهی تا 99 درصد) بگیرند و غذا سفارش دهند.
این قابلیت برای یک هفته در اختیار کاربران قرار گرفت و توانست بازخودرهای عالی برای فروش اسنپ فود به همراه داشته باشد.
- گیمیفیکیشن برای فروش بستنی «مگنوم»
شرکت «Unilever» برای فروش بستنیهای مگنوم خود، اقدام به طراحی بازی کرد. در طی آن، افراد میتوانستند بازیهای جذاب و نوستالژیکی مانند ماریو (قارچخور) را انجام دهند، اما بهجای قارچ، در آن شکلات بخورند و امتیاز بگیرند.
در نتیجه این بازی، مگنوم توانست 7/000/000 بازیکن بگیرد و فروش بیسابقهای را تجربه کند.
- گیمیفیکیشن برای یادگیری زبان جدید
دولینگو «Duolingo» امکانی را فراهم کرده تا افراد به کمک بازی بتوانند راحتتر یک زبان دیگر را یاد بگیرند. آنها کلاسهای آموزشی خود را با بازی ادغام کردهاند و بازخورهای خوبی گرفتهاند.
- گیمیفیکیشن در ورود انگریبردز به دنیای واقعی
کمپانی تیموبایل بازی انگری بردز (Angry Birds) را در دنیای واقعی شبیهسازی کرد تا مردم بارسلونا بتوانند این بازی هیجانانگیز را در دنیای واقعی تجربه کنند. این بازی سر و صدای زیادی را ایجاد کرد که در نهایت منجر به مشهورتر شدن این برند شد.
- گیمیفیکیشن در رستوران و کافیشاپهای متعدد
تعداد زیادی از رستورانها و کافیشاپ در شهرهای مختلف جهان و حتی در کشور خودمان نیز با ارائه کارت بازی به مشتریان خود، گیمیفیکیشن را اجرا کردهاند.
این مکانها یک جدول بر روی کارت ویزیت خود رسم میکنند و هربار که مشتری به آنها مراجعه میکند، یک خانه جدول را تیک میزنند. وقتی تعداد خانهها جدول تکمیل شد، به مشتریان خود امتیاز میدهند. این امتیاز میتواند تخفیف یا یک وعده رایگان باشد.
سخن نهایی
کاربردهای گیمیفیکیشن بسیار گسترده هستند و نمونههای بسیار بیشتری را میتوان برای آن عنوان کرد. بنابراین شما نیز میتوانید بسته به زمینه کاری و خلاقیت خود، بازی منحصر به خود را بسازید و از آن برای اهداف مالی و معنوی کسبوکار خود بهره بگیرید.
بیشتر بخوانید :
نظرات