اگر درمورد بازاریابی و سرمایهگذاری مطالعه کرده باشید، حتماً با اصطلاح پرتفولیو که گاهی پرتفو نیز نامیده میشود برخورد داشتهاید.
کسب و کارها و سرمایهگذاران برای آن که بتوانند بهترین بازده را داشته باشند، محصولات، خدمات و سرمایهگذاری خود را در انواع و اشکال مختلف انجام میدهند. به این ترتیب هر فرد یا هر کسب و کار یک مجموعه دارد که شامل اجزای مختلفی است.
برای مثال یک سرمایهگذار ممکن است سرمایه خود را برای خرید سهام، اوراق قرضه، طلا، ملک و غیره صرف کند. بنابراین این شخص مجموعهای از داراییهای ارزشمندی را دارد که باید آنها را مدیریت کند.
به همین ترتیب یک شرکت تولید محصولات خانگی، خطوط تولید مختلف و کالاهای مختلفی دارد، که گرچه جداگانه مدیریت میشوند، نیاز به یک مدیریت کلی که دربرگیرنده همگی اجزا باشد دارند. در اصطلاح علمی به چنین مجموعههایی پرتفولیو گفته می-شود.
در این مقاله از ویترین سافت خواهیم دید که پرتفولیو چیست و چه انواعی دارد. اگر به این موضوع علاقهمند هستید، تا پایان مقاله همراه ما باشید.
پرتفولیو (Portfolio) چیست؟
اگر پای صحبت سرمایهگذاران بنشینید و درمورد این که روی چه چیزی سرمایهگذاری کردهاند بپرسید، خواهید دید که انواع داراییها در سبد سرمایهگذاری آنها وجود دارد.
پرتفولیو همین سبد داراییها است. در تعریف علمیتر چنین بیان میشود که پرتفولیو مجموعهای از داراییهای افراد است که به منظور مدیریت کارآمد و کاهش ریسک تشکیل میشود.
در بحث سرمایهگذاری هدف از تشکیل پرتفولیو دقیقاً همین کاهش ریسک است. اگر افراد تمام سرمایه خود را روی یک دارایی یا در بازار سرمایه فقط روی سهام یک شرکت هزینه کنند، با افت ارزش بخش بزرگی از سرمایه خود را از دست خواهند داد.
اما تشکیل پرتفولیو باعث میشود اگر برای یک دارایی ضرری رخ داد، باقی اجزا آن ضرر را جبران کنند. بنابراین تشکیل پرتفولیوی سرمایهگذاری بسته به میزان ریسکپذیری صورت میگیرد.
در شرکتهای تولیدی و خدماتی نیز پرتفولیو وجود دارد. تشکیل پرتفولیو میتواند به آینده شرکتها کمک کند، چرا که دستهبندی محصولات و خدمات مدیریت آنها در قالب یک مجموعه به هم پیوسته میتواند به تصمیمگیریهای آینده کمک بسیار زیادی کند.
پرتفولیو سرمایه گذاری و اجزای آن
اگر سبد سهام یک سرمایهگذار را ببینید، متوجه میشوید که سهام شرکتهای مختلفی در آن وجود دارد. به علاوه ممکن است غیر از سهام داراییهای دیگری نیز داشته باشد. به این ترتیب پرتفولیوی او میتواند شامل اجزای مختلفی باشد، که در ادامه هر یک را معرفی خواهیم کرد.
سهام: سهام یکی از رایجترین داراییهایی است که در پرتفولیوی سرمایهگذاران دیده میشود. شرکتها و سازمانها برای آن که بتوانند در کار خود رشد کنند، اقدام به فروش سهام و جذب سرمایهگذار میکنند. پیدایش بازار سرمایه به همین دلیل رخ داده است. بنابراین افراد علاقهمند، با خرید سهام هم به صنایع کشور کمک میکنند و هم منبع درآمدی برای خود ایجاد میکنند.
اوراق قرضه: نوعی از سرمایهگذاری وجود دارد که در آن شرکتها مبلغی را به عنوان قرض از سرمایهگذار دریافت میکنند و متعهد میشوند تا اصل سرمایه و سود دورهای آن را در تاریخی مقرر به سرمایهگذار برگردانند.
داراییهای فیزیکی: افراد ممکن است روی طلا، کالاهای اویه مثل نفت و فلزات گرانبها یا ملک نیز سرمایهگذاری کنند.
انواع پرتفولیو سرمایه گذاری
هر سرمایهگذار استراتژی مخصوص به خود را دارد. استراتژیهای سرمایهگذاری بر مبنای میزان ریسک-پذیری فرد، توانایی مالی او و سایر فاکتورهای موجود تعیین میشود. براساس این که سرمایهگذار چه استراتژی انتخاب میکند، باید پرتفولیویی مطابق با آن نیز انتخاب کند. در این بخش پرتفولیوهای مهم سرمایهگذاری را معرفی میکنیم.
پرتفولیو درآمد یا income portfolio
در چنین روشی سرمایهگذاران به میزان درآمد نگاه میکنند. یعنی هدف آنها این است که در مدت کمی پس از سرمایهگذاری به درآمد مستمر برسند. بنابراین شرکتهایی را انتخاب میکنند که سودآوری مستمر داشته باشند نه آنهایی که براساس تحلیلها در آینده پیشرفت خواهند کرد.
پرتفولیو رشد یا Growth portfolio
همانطور که از نام این پرتفولیو پیدا است، سرمایهگذاران هدف خود را روی جمعآوری سهام شرکتهای در حال رشد میگذارند. درواقع با آیندهنگری سعی میکنند سهامهایی را بخرند که براساس تحلیلها رشد خوبی خواهند داشت. ریسکپذیری افراد در این پرتفولیو باید زیاد باشد، چرا که ممکن است اتفاقی خلاف پیشبینیها رخ دهد. اما اگر همه چیز خوب باشد، سودآوری بالایی خواهد داشت.
پرتفولیو ارزش یا Value portfolio
گاهی پیش میآید که سهام شرکتهایی بسیار ارزشمند است، اما به دلیل مشکلات بازار با قیمتی کمتر از ارزش واقعی به فروش میرسد. البته مشکلات اقتصادی نیز ممکن است موجب این ارزش کم شود. افرادی که پرتفولیوی ارزش را انتخاب میکنند، چنین سهامهایی را میخرند و زمانی که بازار به حالت عادی برگشت سود میکنند.
تخصیص پرتفولیو بر اساس چه معیارهایی صورت می گیرد؟
حل که با انواع پرتفولیوی سرمایهگذاری آشنا شدیم، نوبت به آن رسیده است که درمورد معیارهای تخصیص پرتفولیو صحبت کنیم. بنابراین در این بخش عواملی که سرمایهگذاران باید به آن توجه کنند را بیان میکنیم.
ریسک پذیری
ریسکپذیری یکی از ویژگیهای شخصیتی است. اگر سرمایهگذاران تحمل ریسک زیادی ندارند، باید از همان ابتدای کار این عامل مهم را در نظر بگیرند. برای چنین افرادی بهتر است که در پرتفولیوی خود از سهامها و داراییهایی که به رشد و سودآوری آن اطمینان دارند استفاده شود.
بازه زمانی
این که چه زمانی سرمایهگذار پول خود را صرف خرید دارایی میکند نیز در تخصیص پرتفولیو مهم است. برای مثال به کسانی که به تازگی وارد بازار سرمایه شدهاند، پیشنهاد میشوند داراییهای پرریسکی که در آینده سودآور خواهند بود تهیه کنند و آن را به مدت طولانی نگهدارند. بنابراین بازه زمانی که سرمایه افراد در اختیار یک دارایی خاص است مهم میباشد.
اهداف مالی
استراتژیهای مختلفی برای سرمایهگذاری وجود دارد، که برطبق اهداف مالی اشخاص تنظیم میشوند. سودآوری آنی، بلند مدت، میان مدت و غیره از اهدافی است که سرمایهگذاران دنبال میکنند. بنابراین باید انتخاب سهم مناسب برای تشکیل پرتفولیو با در نظرگیری این مورد انجام شود.
آیا پرتفولیو تنها مختص سرمایه گذاران است؟
ممکن است این سؤال در ذهن شما ایجاد شده باشد. در جواب باید بگوییم که خیر. درواقع هر مجموعهای از داراییها که در کنار یکدیگر قرار بگیرند را میتوان پرتفولیو خواند. جالب است بدانید کلمه پرتفولیو از Portafoglio به معنی کیف اسناد و مدارک آمده است.
به همین دلیل حتی هنرمندان و نویسندگان نیز میتوانند برای خود مجموعهای از ارزشمندترین آثارشان را کنار یکدیگر قرار دهند و آن را پرتفولیو بخوانند. حتی متخصصان بازاریابی نیز باید پرتفولیویی از بهترین کارها و تجربیات خود داشته باشند. با استفاده از چنین مجموعههایی افراد میتوانند به راحتی توانایی خود در خلق ارزش را نشان دهند.
دلیل نیاز پرتفولیوی بازاریابی
شاید این سؤال را داشته باشید که پرتفولیو همان رزومه است یا خیر؟ رزومه نشان میدهد که شما چه تواناییهایی دارید، اما پرتفولیو نشان میشده که چگونه از توانایی و مهارت خود استفاده میکنید.
چنین چیزی میتواند مشتریها و مراجعین آینده را به کار و توانایی شما مطمئن کند. در کنار مشتریها، افرادی که میخواهند وارد این حرفه شوند نیز میتوانند پرتفولیوی شما را بررسی کرده و از آن الهام بگیرند و بیاموزند.
چه چیزهایی باید در پرتفولیوی بازاریابی بیان شود؟
پرتفولیوی یک بازاریاب باید شامل جزئیات زیادی باشد که در این بخش به بیان آنها میپرددازیم
بایوگرافی
بایوگرافی توضیحی است که شما از شخصیت، علایق و تواناییهای خود به صورت توصیفی میدهید. این بخش اولین چیزی است که مخاطب میبیند و میتواند تأثیر بسیاری روی او داشته باشد. بنابراین سعی کنید با یک ادبیات خوب خود را در چند جمله توصیف کنید.
رزومه
همگی میدانیم که در رزومه باید سوابق خود را بیان کنیم. این سوابق شامل تحصیلات، مشاغل پیشین و تجربیات غیرآکادمیک میشود. در این قسمت نهایت تلاش خود را برای تنظیم یک رزومه حرفهای بکنید.
راه های ارتباطی
اگر هدف شما این است که مخاطبان در صورت پسندیدن کار شما، بتوانند با شما تماس بگیرند، باید اطلاعات تماس خود را در آن قرار دهید. این اطلاعات میتواند شماره تلفن، ایمیل و لینک شبکههای اجتماعی باشد.
نمونه کارها
مهمترین بخش هر پرتفولیو نمونه کار است. در این قسمت میتوانید نشان دهید که دانش شما کاربردی است و توانایی تبدیل آن به کار عملی را دارید. بنابراین باید از بین بسیار نمونه کارهایی که دارید، بهترینهای آن را انتخاب کرده و در این بخش قرار دهید. هر پروژهای که قرار میدهید باید شامل توضیحاتی درمورد خط فکری شما و مراحل انجام آن نیز داشته باشد.
بسیار مهم است که جزئیات پرتفولیو قابل آمارگیری و اندازهگیری یا به عبارت بهتر کمی باشند. به این منظور باید نرخ تبدیل، بازگشت سرمایه و سایر آماری که تأثیر کار شما را نشان میدهند نیز بیان شوند.
رضایت مشتری
بسیار مهم است که مشتری شما از کار شما احساس رضایت کند. بنابراین در پرتفولیوی خود باید نظرات مشتریها را قرار دهید. این که قبلاً کسی از کار شما تعریف کرده باشد، یکی از مبناهای جذب مشتری در آینده است.
جوایز
ممکن است در یک نشریه از شما قدردانی شده باشد یا یک سایت با شما به عنوان فردی موفق در بازاریابی مصاحبه کرده باشند یا جایزهای دریافت کرده باشید. اگر چنین است با انتشار این رویدادها در پرتفولیوی خود میتوانید حس اعتماد ایجاد کنید.
در نهایت خوب است پرتفولیوی خود را در یک نسخه قابل چاپ در دسترس مخاطبان قرار دهید. این کار برای زمانی که میخواهید مصاحبه شوید به کمک کارفرما میآیند.
پرتفولیوی بازاریابی چگونه ساخته میشود؟
برای ساخت یک مجموعه از اطلاعات و نمونه کارها، باید به چند مورد توجه کنید. پرتفولیو قرار است شما را در شناخته شدن و درآمدزایی بیشتر کمک کند، بنابراین به مواردی که در ادامه معرفی میکنیم، دقت کنید.
یک بستر آنلاین انتخاب کنید
امروزه دیگر نمیتوانید به شکل سنتی رفتار کنید. شما باید اطلاعات خود را در معرض دید مخاطبان احتمالی قرار دهید و هرچه جمعیت آنها بیشتر باشد، احتمال جذب مشتری بیشتر است. بنابراین این بستر یا پلتفرم آنلاین میتواند یک وب سایت باشد.
صفحه اصلی سایت عامل جذب کاربر
تصور میکنیم شما تصمیم گرفتهاید در یک وب سایت پرتفولیوی خود را منتشر کنید. این وب سایت باید صفحه اصلی جذاب و باکیفیتی داشته باشد. این کار باعث میشود تأثیر شما در نگاه اول بیشتر شود. در صفحه اول خوب است خود و برندتان را در چند جمله معرفی کنید.
قرار نیست کاربران در صفحه اول سایت شما باقی بمانند، بلکه باید از آن به بخشهای دیگر بروند، بنابراین با متنهای طولانی وقت کاربر را نگیرید. چه بسا چنین کاری باعث دور کردن کاربران میشود.
صفحه «درباره ما» بسازید
حتماً در سایتهای بسیاری دیدهاید که این بخش وجود دارد. در این قسمت باید بایوگرافی که در اجزای پرتفولیو نام بردیم را قرار دهید. یعنی توضیحی از این که چه کسی هستید، چه تواناییهایی دارید و این که در چه حوزهای کار میکنید. برخلاف صفحه اصلی، توضیحات در این بخش باید جزئینگر باشد. همچنین میتوانید نظر و رضایت مشتریهای پیشین را نیز در این بخش قرار دهید.
نمونه کارها
حال نوبت به مهمترین بخش میرسد. شما باید صفحهای در سایت خود به نمونه کارهای مهم اختصاص دهید. لازم نیست تمام کارهای ریز و درشتی که تا به حال انجام دادهاید را قرار دهید، بلکه باید بهترینها را در این بخش منتشر کنید.
شاید نتوانید از بین نمونه کارها بهترینها را استخراج کنید و است سؤال را داشته باشید که چگونه میتوان این کار را انجام داد؟ به این منظور معیارهای زیر را در نظر بگیرید و براساس آنها انتخاب کنید.
نمونههای پربازده را منتشر کنید
میدانیم که یک بازاریابی زمانی مفید تلقی میشود که نتایج خوبی داده باشد و به این موضوع اشاره کردیم که در پرتفولیو باید آمار و دادههای کمی بیان شوند. بنابراین نمونه کارهایی را انتخاب کنید که نتایج خوبی داده باشند. برای مثال نرخ تبدیل در آنها زیاد باشد یا بازگشت سرمایه آن درصد خوبی را به خود اختصاص داده باشد.
خلاقیت خود را نشان دهید
کارهایی مثل برندسازی و بازاریابی مجدد، نیاز به ایدههای خلاقانه دارد. اگر چنین پروژههایی دارد حتماً آنها را در پرتفولیوی خود قرار دهید. نشان دادن خلاقیت و تواناییهای ایدهپردازی در این حرفه شما را به جلو پرتاب میکند.
پروژه های بزرگ را نمایش دهید
اگر پروژهای را به سرانجام رساندهاید که وب سایت، شبکههای اجتماعی و کمپینهای ایملی یک مجموعه را یکپارچه کرده است و توانستهاید تغییر بزرگی در روند فروش و بازاریابی آن مجموعه بگذارید حتماً آن را در پرتفولیوی خود قرار دهید. بسیاری از مشتریها دوست دارند یک فرد را برای رسیدگی به تمام ابعاد بازاریابی استخدام کنند تا نتیجهای یکپارچه و به هم پیوسته ببینند.
روند کار را شرح دهید
حال که پروژهها را انتخاب کردید، باید برای هر کدام توضیحاتی نیز بیان کنید. این توضیحات باید گویای روند کار باشد تا مشتری بالقوه با سیستم کاری شما آشنا شود. این توضیحات میتوانند هم در کنار نمونه کارها باشند، هم این که در وبلاگ سایت شما به عنوان مطالب و مقالهها قرار بگیرند.
آن چه اهمیت دارد اطلاعاتی است که باید در آن مطالب شرح دهید. در وهله اول هدفی که از انجام پروژه داشتهاید را شرح دهید. برای مثال اگر هدف از انجام پروژه افزایش نرخ تبدیل بوده، باید با اعداد دقیق آمار قبل از پیادهسازی را شرح دهید. سپس نوبت به شرح مسئولیت و جایگاه شما در پروژه میرسد.
ممکن است شما بخشی از یک تیم باشید یا سرپرست و نقش اصلی یک مجموعه، هر عنوانی که دارید باید در این بخش ذکر شود. مشتریها خیلی دوست دارند بدانند مهارت حل مسئله شما چگونه است و با چالشها چطور کنار میآیید.
بنابراین مشکلاتی که در پروژه با آن روبهرو بودید را بیان کنید و راه حلی که برای آن پیدا کردید را شرح دهید. پس از آن باید روند کار را از ابتدا تا انتها به صورت کلی بیان کنید. در نهایت باید نتایجی را که از فعالیتهای شما حاصل شده است توضیح دهید.
راه های ارتباطی را بیان کنید
اگر چه در صفحه ارتباط با ما میتوانید راههای ارتباطی را قرار دهید، یکی از راههای ساده قرار دادن آدرس، شماره تلفن و لینک شبکههای اجتماعی در پایینترین قسمت سایت یعنی FOOTER آن است.
به این ترتیب کاربران در هر صفحهای که باشند به این اطلاعات دسترسی دارند و میتوانند به راحتی با شما تماس بگیرند. اگر بتوانید یک چت آنلاین هم برای سایت خود در نظر بگیرید تأثیر خوبی خواهد داشت.
سخن پایانی
در هر شغلی که هستید برای معرفی خود میتوانید از پرتفولیو استفاده کنید. به این منظور باید اطلاعات رزومهای را با نمونه کارهایی که ادعای شما را ثابت میکند در کنار هم قرار دهید. در شغلهایی غیر از بازاریابی و سرمایهگذاری، کمتر از اصطلاح پرتفولیو استفاده میشود و افراد معمولاً رزومه را به مجموعه اطلاعات کامل خود اختصاص میدهند.
با این حال در این دو شغل، از این اصطلاح به وفور استفاده میشود. وقتی بهترین کارهای خود را در یک مجموعه در کنار یکدیگر قرار دهید، میتوانید آنها را به راحتی مدیریت کنید و برای بهبود کار خود از آمار گذشته استفاده کنید.
این موضوع در بحث سرمایهگذاری به خوبی قابل مشاهده است. سهامداران و سرمایهگذاران پرتفولیویی از داراییها میسازند و با استفاده از آن برای آینده سرمایه خود تصمیمگیری میکنند.
بیشتر بخوانید :
نظرات