«محتوا پادشاه است!» احتمالاً شما نیز این جمله را بسیار شنیدهاید و به فکر تولید محتوای ارزشمند برای وبسایتتان افتادهاید. اما یک محتوای خوب، چه نوع محتوایی است؟! حقیقتاً پاسخهای زیادی برای این پرسش وجود دارد که برای موفقیت در حوزه محتوا، باید اکثر این پاسخها را بررسی کنید.
در اینجا 12 نوع محتوای جذاب را به شما معرفی میکنیم که میتواند موجبات رضایت خوانندگان وبسایتتان را فراهم کرده و آنچه آنها از شما انتظار دارند را برآورده سازد. پس اگر تا به امروز، روشهای زیادی را برای تولید محتوا امتحان کردهاید، اما هنوز به نتیجه ایدهآل خود نرسیدهاید، با ما همراه باشید تا بهصورت جامع، محتوا را از چند زاویه متفاوت بنگریم و در نهایت به شیوه محتوایی موردنظر خود دست یابیم.
چرا محتوا مهم است؟
اگرچه از دیرباز میتوان نمونههایی از بازاریابی محتوایی را مشاهده کرد، اما تقریباً از سال 2013 به بعد بود که مفهوم «بازاریابی محتوایی» یا «Content Marketing» بهصورت گسترده مورد توجه عوام مردم قرار گرفت. البته در حال حاضر، بازاریابی محتوایی، نه یک ارزش اضافی یا یک خلاقیت، بلکه یک الزام و اجبار برای کسبوکارهای متنوع به حساب میآید. بازاریابی محتوایی به معنی استفاده از محتوا برای جلب توجه مخاطبین و در نهایت تبدیل کردن آنها به مشتری است.
در گذشته، کلیه امورات مربوط به فروش یک محصول یا خدمت، در تبلیغات مستقیم خلاصه میشد. اما امروزه، تبلیغات در درجه دوم قرار گرفته و اولویت اول با جلب رضایت مشتری است. محتوا در جهت رضایت مشتری ایجاد و اجرا میشود. در واقع، هدف مقدس محتوا، باز کردن گرهی از کار مخاطبین، کاربران و مشتریان بالقوه یک کسبوکار خاص است.
البته راههای بسیاری برای جلب رضایت مشتریان وجود دارد که از جمله آنها میتوان به تخفیفهای گسترده، برگزاری جشنوارهها، افزایش کیفیت و …. اشاره کرد. اما محتوا به دلیل پتانسیل بالایی که در بکارگیری ایدههای مختلف دارد، بیشتر از هر روش دیگری توسط صاحبان وبسایتها به کار گرفته میشود. به کمک محتوا میتوان به دل کاربران نفوذ کرده و آنها را بهصورت ناخودآگاه جذب برند خود کرد. فقط میتوانیم بگوییم که: «با محتوا، بازاریابی راحت شده و بدون محتوا، بازاریابی بسیار سخت خواهد بود!»
یک محتوای خوب، باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
همین که شما دست به کیبورد شوید و چیزی برای مخاطبین وبسایتتان بنویسید، یعنی در حال تولید محتوا هستید. اما هر نوع محتوایی، نمیتواند توجه مخاطبین شما را جلب کرده و آنها را مجاب به خواندن تمام متن شما کند.
زمانی مخاطبین محتوای شما را تا انتها رصد میکنند که حقیقتاً جذابیت خاصی را در آن ببینند. بنابراین قبل از تولید محتوا، باید از ویژگیهای یک محتوای خوب آگاهی داشته باشید. آنگاه خواهید توانست نظر کاربران را جلب کنید. این ویژگیها به قرار زیر هستند:
- عنوان مناسبی داشته باشد
انتخاب یک عنوان مناسب برای محتواها، از اهمیت بالایی برخودار است. باید عنوان را طوری انتخاب کنید که درونمایه محتوای شما را برای مخاطب روشن ساخته و همچنین جذاب و کوتاه باشد.
- ساده و قابل فهم باشد
استفاده از کلمات و جملات سخت، محتوای شما را در نظر مخاطب رد کرده و آن را بدون استفاده جلوه میدهد. زمانی مخاطبین به محتوای شما توجه میکنند که با زبانی ساده نوشته یا بیان شده باشد و بتواند منظور شما را به راحتی برای آنها روشن سازد. پس تا جای امکان، از قابل فهم بودن محتوای خود برای مخاطبین، اطمینان حاصل کنید.
- کاربردی باشد
وقتی کاربری محتوای شما را میبیند، باید نفعی برای وی داشته باشد. برای مثال، چیزی را به او یاد داده یا موضوعی را برای وی روشن کند. مقدار کاربردی بودن یک محتوا، ارزش آن را تعیین خواهد کرد. پس دانستههای خود را از مخاطبینتان دریغ نکنید و سعی کنید با ارائهی محتوای خود، چیزی را به ایشان اضافه کنید.
- آمار و ارقام داشته باشد
آوردن آمار و ارقام حقیقی در محتوای شما، ارزش آن را بیشتر خواهد کرد. وقتی مخاطب این آمار و ارقام را میبیند، اعتماد بیشتری به موضوع پیدا میکند. پس تا جاییکه میتوانید بار علمی محتوای خود را بالا برده و موضوعات علمی و ثابت شده را به زبان ساده و با مثالهای پی در پی با افراد در میان بگذارید.
- خودمانی باشد
زبان رسمی و خشک مقالات متنی و افرادی که در ویدئوها به شیوهای بسیار رسمی صحبت میکنند، مخاطبین را دلزده میکند. خودمانی صحبت کردن و خودمانی نوشتن با زبان محاوره، برای مخاطبین لذتبخشتر خواهد بود. بنابراین سعی کنید از زبان رسمی و خشک فاصله گرفته و به شکلی خودمانی و با استفاده از مطالب طنز، منظور خود را به کاربران بفهمانید. مطمئن باشید در این صورت، بیشتر به شما توجه خواهند کرد.
- تیتربندی مناسبی داشته باشد
حتماً شما هم با مقالاتی روبهرو شدهاید که بدون هیچ تیتر مشخصی در وبسایت قرار گرفتهاند و شما متوجه نشدهاید که بخش موردنظر شما در کدام خط مقاله قرار دارد.
حدس میزنم شما بلافاصله از خواندن چنین مقالهای پشیمان شدهاید. پس طبیعی است که مخاطبین شما نیز از خواندن محتواهای بدون تیتر شما پشیمان خواهند شد. پس همیشه مقاله خود را به بخشهای مشخصی تقسیم کرده و تیترهایی را برای آنها در نظر بگیرید تا کاربران به راحتی بتوانند بخشهای موردنظر خود را در محتوای شما پیدا کنند.
- مثبت باشد
تحقیقات نشان داده که بیان مطالب منفی در محتوا، مخاطب را نسبت به خواندن آن بیاشتیاق میکند. هرچقدر درونمایه محتوای شما مثبتتر بوده و امیدواری بیشتری به افراد بدهد، از نظر جذابیت، در سطح بالاتری قرار میگیرد. پس همیشه در تمام فرمتهای محتوایی خود از جنبهی مثبت به مسائل نگاه کنید و این جنبهی مثبت را به مخاطبین و مشتریان خود نیز منتقل کنید.
- بهروز باشد
بهروز بودن و آپدیت بودن جزو ضروریات یک محتوای جذاب و مخاطبپسند است. اگر موضوعاتی که شما مطرح میکنید، قدیمی، پیش پا افتاده و کلیشهای باشند، قطعاً دیده نخواهند شد. اما هرچقدر محتوا تازهتر بوده و در آن از ترندهای روز و آخرین تحقیقات بحث شده باشد، بیشتر مورد توجه قرار خواهد گرفت.
- دارای فرمتهای محتوایی متنوع باشد
محتواها فقط متنی نیستند و انواع گوناگونی دارند که در ادامه انواع آن را به شما معرفی خواهیم کرد. اما برای اینکه تمام کاربران و مخاطبین با هر سبک و سلیقهای بتوانند از آن استفاده کنند، به یک فرمت محتوایی اکتفا نکرده و از چند مورد از آنها استفاده کنید.
- احساس خوبی را در مخاطب ایجاد کند
تمام تلاشها برای تولید محتوای جذاب این است که در نهایت حس خوبی در مخاطب ایجاد شود. همهی انسانها ذاتاً به دنبال این هستند که مورد عزت و احترام قرار بگیرند.
وقتی شما بهصورت مثبت و با یک زبان کاملاً عامیانه، خودمانی و قابل فهم با آنها ارتباط برقرار کرده و با بیان یک سری راهحل و دادن پیشنهادات ویژه، محتوای خود را به ایشان ارائه میکنید، قطعاً حس خوبی در وجود آنها ایجاد میشود و همین حس خوب آنها را با شما همراه کرده و در نهایت تبدیل به مشتری و هوادار شما خواهد کرد.
12 نوع محتوای جذاب برای خوانندگان وب سایت شما
گفتیم که فرمتهای محتوایی متنوعی وجود دارد که برای تولید یک محتوای جذاب، باید همهي آنها را مورد بررسی قرار دهید. آنگاه بسته به زمینه کاری و سبک مخاطبین خود، شیوههای متناسب با زمینه خود را به کار بگیرید. انواع فرمتهای محتوایی رایج به قرار زیر هستند:
- محتوای متنی
اولین و رایجترین شیوهی تولید محتوا، محتواهای متنی، مقالات و مطالب موجود در وبلاگها هستند. البته نوشتهها و محتوای مکتوب جزو ضروریات بوده و حتماً باید از آن استفاده کنید.
شما هر محصولی که در سایت خود بگذارید، باید توضیحات آن را بنویسید. همچنین برای دیده شدن در نتیجه جستجوهای گوگل و بهینگی وبسایتتان هم به محتوای مکتوب و نوشتاری نیاز دارید. مقالات، نقلقولها، لیستها، دفترچههای راهنما، اطلاعات تماس با ما و …. همگی جزو محتوای متنی هستند و حتماً باید بخش زیادی از انرژی خود را بر روی نوشتن این مطالب بگذارید، بهطوری که ضمن بهینگی برای موتورهای جستجو، ویژگیهای فوق را نیز در بر داشته باشند.
- محتوای تصویری یا اینفوگرافیک
محتوای تصویری، تصاویر باکیفیت و مرتبط با متون و تصاویر توضیح دهندهی اینفوگرافیک، نیمهی گمشدهی محتوای متنی شما در سایت و صفحات اجتماعیتان هستند. شما برای بیشتر دیده شدن، حتماً به محتوای تصویری نیاز خواهید داشت. بنابراین برای تکمیل اثربخشی متون و محتواهای متنی، باید از تصاویر استفاده کنید.
اما تصاویر نیز باید در ابعاد، کیفیت و همراه با توضیحات بهینه و هشتگهای مرتبط در صفحات شما قرار بگیرند. تمام نمودارها، گیفهای موجود در وبسایتها و همچنین تصاویر و استوری اینستاگرام، وضعیت واتساپ و دیگر تصاویری که در سایر رسانههای اجتماعی قرار میگیرند، جزو محتوای تصویری محسوب شده و همراه با متون، مقالات و توضیحات مرتبط ارائه میشوند.
- محتوای ویدئویی
در سالهای اخیر، ویدئوها، جزو پرمخاطبترین محتوا بودهاند. کاربران بیحوصلهی عصر حاضر، گاهاً نمیتوانند متون طولانی را مطالعه کرده و صرفاً به دنبال یک تیکه ویدئو هستند تا از طریق آن، هرآنچه میخواهند در مورد محصول یا خدمت شما بدانند را به دست بیاورند. بنابراین سعی کنید حتماً ویدئوهای چند دقیقهای را در وبسایت و صفحات اجتماعی خود منتشر کنید و از این طریق، رضایت بخش بزرگی از مخاطبین هدفتان را به دست بیاورید.
- محتوای مخاطبین
گاهاً پیش میآید که در هنگام جستجو در گوگل، با صفحاتی برخورد میکنیم که در آنها تماماً مخاطبین هستند که در مورد محصول یا خدمت ارائه شده، نظر داده و درباره آن اطلاعات دادهاند. البته گاهی در وبسایتهای آموزشی نیز این حالت ایجاد شده و کلیه آموزشها از طریق مخاطبین به سایر کاربران ارائه میشوند.
این نوع از محتوا کاربرد کمتری دارد؛ اما شما در صورت مرتبط بودن با زمینه کاریتان، میتوانید از آن بهره بگیرید. گذاشتن پیامها، ویدئوها و رضایت مشتریان قبلی در وبسایت یا صفحات اجتماعی، نمونههای از محتوای مخاطبین هستند که به آنها « UGC» گفته میشود.
- محتوای مصاحبهای
شما میتوانید بسته به نوع کار خود، محتوای خود را به صورت محاصبهای قرار دهید. برای مثال، در یک سایت که محصولات رشد شخصی و موفقیت در آن به فروش میرسد، میتوان محتوا را بهصورت مصاحبهای با افراد موفق و مشهور قرار داد.
در این صورت، افرادی که به مصاحبهشوندهها علاقه دارند یا در مورد شیوه کاری و چگونگی موفق شدن آنها کنجکاو هستند، به سمت محتوای شما جذب خواهند شد. در سایر زمینهها نیز میتوان از این فرمت محتوایی استفاده کرد. اما شیوه بکارگیری آن در سایر زمینهها به خلاقیت شما بستگی دارد.
- محتوای ترکیبی
محتوای ترکیبی، همانطور که از نام آن هم پیداست، به بکارگیری چند فرمت محتوایی در کنار هم اشاره دارد. برای مثال، شما میتوانید در کنار متن و تصویر، از ویدئو، مصاحبه یا نظر کاربران نیز بهره بگیرید. البته برای اینکه بتوانید نظر اکثریت کاربران را جلب کرده و برای همهی آنها، چیزی برای ارائه داشته باشید، حتماً چند فرمت را در کنار هم مورد استفاده قرار دهید.
آنگاه اگر کاربری به وبسایت یا صفحه شما مراجعه کند و ببیند که هم میتواند مطالعه کند، هم فیلم ببیند، هم نظر دیگر کاربران را بررسی کند، چارهای جز ماندن در صفحه شما ندارد.
- محتوای دانلودی
محتوای دانلودی، یک محتوای ترکیبی به حساب میآید که نمیتوان آن را به تنهایی مورد استفاده قرار داد، بلکه شما در کنار مقالات، تصاویر و ویدئوهای خود است که میتوانید امکان دانلود را هم برای کاربران ایجاد نمایید. حتی اگر شما محصولات زیادی برای دانلود در سایتتان قرار داده باشید، باز هم برای معرفی آنها، به متن و تصویر نیاز خواهید داشت.
- کتابهای الکترونیکی
کتابهای الکترونیکی یا Ebookها را میتوان نمونهای از محتوای دانلودی محسوب کرد که تأثیر بسزایی در بالا رفتن تعداد مخاطبین و مشتریان شما دارد. در واقع، شما در هر زمینه کاری که فعالیت کنید، میتوانید راهنمای جامع و کاربردی برای مخاطبین خود در قابل کتاب الکترونیکی رایگان ایجاد کرده و از این طریق، اعتماد آنها را جلب کنید.
- مگامقالات
مگا مقاله، یک مقاله طولانی چندهزار کلمهای است که یک مبحث را به صورت کامل بیان میکند. برای مثال، اگر شما یک وبسایت بازاریابی داشته باشید که در آن شیوههای بازاریابی را معرفی کرده و مشاوره بدهید، با قرار دادن یک مگا مقاله در مورد «انواع روشهای بازاریابی و چگونگی بکارگیری آنها در کسبوکار» به یک رفرنس و منبع برای افراد تبدیل خواهید شد که محتوای کامل و کاربردی شما را ذخیره کرده و با دیگر دوستان خود به اشتراک میگذارند.
- محتوای «White Papers»
وایتپیپرها نمونهای کاملتر از مگامقالات هستند که بار علمی بیشتری داشته و اطلاعات بیشتری را در اختیار مخاطبان قرار میدهند. معمولاً این نوع از محتوا شامل مقدمه، فهرست، لیست و دسته بندی مشخصی هستند. متأسفانه نمونههای کمی از این نوع محتوا به زبان فارسی وجود دارد. بیشتر وایتپیپرها انگلیسی هستند.
به همین خاطر، افرادی که به دنبال منابع علمی هستند، برای دریافت مطالب موردنظر خود به مقالات سایر زبانها مراجعه میکنند. شما میتوانید با صرف تلاش برای جمعآوری اطلاعات صحیح، نمونههای خوبی از وایتپیپر را در سایت خود قرار دهید.
- محتوای تعاملی
محتوای تعاملی مواردی هستند که امکان این را برای مخاطبین نیز فراهم میکنند تا آنها نیز در تولید محتوا نقش داشته باشند. کلیه انتقادات، پیشنهادات، نظردهیها، برگزاری مسابقات، قرعهکشی، لایک، کامنت، ویو، پرسش و پاسخها و دیگر گزینههای از این دست، جزو محتوای تعاملی محسوب شده و امکان این را به کاربران میدهند تا آنها نیز نقشی در ارائه محتوای وبسایت یا صفحات اجتماعی شما داشته باشند.
این نوع از محتوا برای برخی از کسبوکارها که به صورت گسترده در رسانههای اجتماعی فعالیت میکنند، مناسب است و میتواند باعث جذابیت بیشتری شود. با توجه به اینکه افراد راحتتر به همدیگر اعتماد میکنند تا به برندها و تبلیغات، پس وقتی کسی نظر دوست خود را در صفحه مجازی شما میبیند، راحتتر به آن برند اعتماد کرده و به مشتری جدید شما تبدیل خواهد شد.
- محتوای مقایسهای
نمونه جذاب دیگری از محتوا، محتوای مقایسهای است که برخی از وبسایتها و صفحات اجتماعی از آن استفاده کرده و بازخوردهای خوبی را دریافت کردهاند. برای نمونه میتوان به برخی از پیجهای اینستاگرام اشاره کرد که در آنها مقایسه انواع محصولات الکترونیکی قرار دارد. معمولاً انواع موبایلها با برندهای متنوع را با هم مقایسه میکنند تا کاربران راحتتر بتوانند از بین آنها انتخاب کنند.
از چند نوع فرمت محتوایی استفاده کنیم؟
شما حتماً باید از محتوای ترکیبی برای ارائه محصولات و خدمات خود استفاده کنید. اما اینکه محتوای ترکیبی شما، ترکیب کدام یک از فرمتها دیگر باشد، به دو گزینهی زیر بستگی دارد:
- زمینه کاری شما
زمینه کاری و رده شغلی شما تعیین میکند که از کدام فرمتهای محتوایی بهره بگیرید. برای مثال، اگر شما در زمینه بدلیجات فعالیت دارید، قطعاً محتوای تصویری و ویدئویی باید مورد استفاده قرار بگیرند. اما اگر در زمینه فروش عمده کار میکنید، فرمتهای مقایسهای و اینفوگرفیک و ویدئویی مناسب هستند.
- مخاطبینتان
برای موفقیت در حوزه محتوا، باید حتماً شناخت درستی از مخاطبین خود داشته باشید. آنگاه خود مخاطبین به شما خواهند گفت که باید در چه مسیری حرکت کنید. بنابراین به پیشنهادات، انتقادات، نظرات و کامنتهای افراد، توجه ویژهای داشته باشید.
سخن پایانی
بازاریابی محتوایی، شگردهای فراوانی دارد که همگی میتوانند به رونق کسبوکار شما کمک کنند. اما اگر نمیدانید کدام یک از روشهای معرفی شده در این مطلب برای شما مفیدتر هستند، با یک متخصص دیجیتال مارکتینگ مشورت کنید.
در این صورت، بهتر میتوانید استراتژیهای محتوایی خود را پیاده کرده و نرخ تبدیلتان را بالاتر ببرید. مطمئن باشید که یک محتوای خوب و جذاب، نتایج خوبی را برای کسبوکار شما رقم خواهد زد؛ پس به خواندن یک مقاله بسنده نکرده و به هیچ وجه از آن غافل نشوید!
بیشتر بخوانید :
نظرات