در عصر حاضر و با پیشرفت تکنولوژی مشاهده میکنیم که مردم راحتطلبتر شدهاند. آنها گمان میکنند وقتی کارهای خارج از منزل را تنها با چند کلیک و یک رایانه یا گوشی هوشمند میتوانند انجام دهند، چرا باید انرژی و وقت خود را خارج از خانه صرف و تلف کنند؛ در حالی که میتوانند این زمان را با خانواده خود بگذرانند؟!
امروزه مردم برای خرید خانه، پوشاک، لباس و… از فروشگاههای اینترنتی و اپلیکیشنها استفاده میکنند، اما آن روی سکه را نیز باید دید، زیرا یکی از پر حاشیهترین کسبوکارها، کسب و کار اینترنتی و امروزه خیلی ها با استفاده از فروشگاه ساز در تلاش برای ساخت یک فروشگاه حرفه ای هستند است.
کسب و کار اینترنتی یا فروشگاههای اینترنتی بستری مجازی برای مردم فراهم کردهاند که بتوانند بدون حضور فیزیکی، صرف وقت و انرژی بهراحتی مایحتاج خود را از این فروشگاهها تامین کنند. با گذشت زمان، پیشرفت تکنولوژی و اعتماد مردم به این نوع فروشگاهها، کسبوکارهای اینترنتی رواج پیدا کردند و اکنون بهسرعت در حال گسترش هستند.
از مهمترین مزیتهای کسب و کار اینترنتی این است که محدودیت سنی ندارد و شما در هر رنجی از سن که باشید، با داشتن مهارت یا دانش میتوانید کسب و کار اینترنتی خود را راه بیندازید؛ اما سوالی که صاحبان این کسبوکارها در ابتدای کار از خود میپرسند این است که از کجا شروع کنیم و یا اولین قدم در شروع یک کسب و کار اینترنتی چیست؟
یکی از دلایل مهم شکست در شروع یک کسب و کار اینترنتی این است که صاحبان آنها بهدرستی پاسخ این سوالها را نمیدانند و برای خود شفافسازی نمیکنند که در چه زمینه و حوزهای قرار است فعالیت کنند. در ادامه به این مباحث پرداخته خواهد شد.
از کجا شروع کنیم؟
همانطور که گفته شد، علت شکست بسیاری از کسبوکارها یا فروشگاههای اینترنتی که دیگر حالا اسمی از آنها وجود ندارد، این است که صاحبان شغلها بهدرستی حوزه فعالیت خود را نمیدانند؛ همچنین اطلاعات کافی برای شروع فعالیت اینترنتی خود ندارند، حتی نمیدانند که قرار است برای چهکاری، کسب و کار اینترنتی راه بیندازند.
در ابتدای کار، مهمترین نکته این است که بدانید حوزه فعالیت شما چیست؟ در چه زمینهای قرار است کسب و کار خود را راه بیندازید و مخاطبان و کاربران شما چه کسانی هستند؟ چه چیزی قرار است به فروش برسانید و رقبا تا چه حدی از شما جلوترند؟ تمام این موارد باید پیش از راهاندازی کسب و کار مورد بررسی قرار گیرند.
سالانه میلیونها تومان بدون آن که نتیجهای به دست آید، صرف راهاندازی کسبوکارهای اینترنتی میشود و صاحبان آنها مدتی بعد دلسرد میشوند و کار را رها میکنند. اولین قدم همین است، خودتان را بشناسید، مهارتهایتان را کشف کنید و بدانید قرار است در چه زمینهای پول دربیاورید و کسب درآمد کنید.
پس در اولین گام باید مسیر خود را بهدرستی انتخاب کنید و با صبر آن را ادامه دهید. توجه داشته باشید که امکان دارد در این راه شکست بخورید، اما یادتان باشد هیچ کسب و کار و شغلی بدون شکست و تجربه کردن به موفقیت نرسیده است.
نقش ایدههای نو در کسب و کار اینترنتی
در ابتدای شروع یک کسب و کار اینترنتی یا یک فروشگاه مجازی باید سعی کنید ایدههای نو و خلاقانه بسازید. بسیاری از صاحبان این کسبوکارها متاسفانه اول فروشگاه یا یک سایت برای کسب و کار خود راهاندازی میکنند؛ بدون این که ایدهای داشته باشند.
برای موفقیت شما باید اول ایدههای خود را ارائه دهید، سپس فروشگاه یا سایتهای مجازی را برحسب چیزی که میخواهید به فروش برسانید، راهاندازی کنید.
برای این کار پیشنهاد میشود تصورات، ایدهها و نظرات خود را روی کاغذ بیاورید و سپس آنها را طبقهبندی کنید. ایدههای نو و خلاقانه را از ایدههای تکراری جدا سازید.
برخی از افراد گمان میکنند ایدههای تکراری ارزش زیادی ندارند و باید آنها را دور انداخت، اما اینطور نیست. بسیاری از رقبای شما ممکن است در این ایده و حوزهها بهشدت ضعیف عمل کرده باشند و این موقعیت خوبی برای شما خواهد بود تا در این موارد مانور دهید و باعث گسترش آن ایده شوید.
ایدههای نو و خلاقانه که تابهحال روی آنها کار نشده است، پر ریسک هستند. ریسک استفاده از آنها را باید به جان بخرید. ایدههای نو، مزایا و معایبی دارند.
از مزایا ایدههای نو این است که تکراری نیستند، کم رقیباند و در صورت موفقیت بهشدت درآمدزا خواهند بود. این ایدهها اگر بهدرستی تبلیغ و به مردم معرفی شوند، شک نکنید برای شما پرسود خواهند بود و کار برای رقبای شما سخت خواهد شد.
همانطور که گفته شد ایدههای نو علاوهبر مزایا، معایبی نیز دارند؛ برای مثال برای گسترش آنها به یک تیم حرفهای نیاز خواهید داشت، سرمایه زیادی برای شروع کار لازم است و صبر و تحمل زیادی نیاز دارد. توقع نداشته باشید که کسب و کار شما سریعا رونق پیدا کند. شما نیاز به تبلیغ و جلب اعتماد مردم دارید، پس صبر کنید.
بسیاری از کسبوکارهای اینترنتی و فروشگاههای مجازی مانند شیپور، دیوار، دیجی کالا، باسلام و … از ابتدا رونق نداشتهاند و پس از مدتی به موفقیت رسیدهاند.
این دست از کسبوکارها باید ابتدا به مردم معرفی شوند و به علت نو بودن این ایدهها در شروع کار ممکن است مردم از آنها امتناع ورزند، چون اعتمادسازی نشده و از همین جهت افراد حق دارند. پس صبر داشته باشید.
مدلهای متنوع کسبوکارهای اینترنتی
در این بخش مدلهای مختلف و متنوع کسبوکارهای اینترنتی به شما معرفی خواهند شد که آشنایی با آنها به عنوان اولین قدم در راهاندازی یک کسب و کار اینترنتی یا فروشگاه مجازی موثر خواهد بود. با استفاده از آنها میتوانید به کسب و کار خود رونق بخشید.
- فروش دانش یا مهارت
حوزه آموزش همانقدر که پرطرفدار است، به همان اندازه نیز رقابت در آن سخت خواهد بود، زیرا ممکن است خیلی از افراد همان دانش یا مهارت شما را داشته باشند، اما زودتر در این حوزه شروع به فعالیت کرده باشند؛ بنابراین بهاحتمالزیاد چند قدم از شما جلوتر خواهند بود.
دلسرد نشوید، شما میتوانید این دانش و مهارت را در قالب ویدیو و فیلم، فایلهای پی دی اف، تصاویر، متن و دیگر قالبهای آموزشی در اختیار مردم قرار دهید. بهتر است در ابتدای کار کمی متفاوتتر از رقبا عمل کنید که این همان بحث ایدههای نو و خلاقانه است. از نمونه سایتهایی که در این حوزه موفق عمل کردهاند، میتوان به سایتهای فرادرس، مکتب خانه، پرتغال، دانشکار و … اشاره کرد.
- تولید محتوا
امروزه سایتهایی وجود دارند که صاحبان آنها با مشکل اصلی تولید محتوا روبهرو هستند. حال اگر در زمینه تولید محتوا عملکرد خوبی دارید، میتوانید از فروش آن کسب درآمد کنید. البته تولید محتوا نیز نیازمند دانش و کمی مهارت است؛ زیرا صاحبان سایتهایی که میخواهید برایشان محتوا تولید کنید به دنبال سئو شدن سایت و قرارگیری سایت خود در رتبههای برتر نتایج جستوجو هستند.
- کسب درآمد از مطالعه
بسیاری از افراد کتاب و کتابخوانی را دوست دارند، اما متاسفانه مشغلههای زندگی به آنها اجازه و فرصت کتابخوانی را نمیدهد. این دقیقا همان خلائی است که میتوانید با پر کردن آن کسب درآمد کنید. شما میتوانید با مطالعه یک کتاب، خبرهای روز و یا هر چیز دیگر خلاصه آن را با مردم، مخاطبان و کاربران به اشتراک بگذارید و از این راه کسب درآمد داشته باشید.
همچنین با دنبال کردن اخبار روز دنیا در هر زمینه و حوزهای، میتوانید به مرحلهای برسید که یک سایت خبری راهاندازی کنید. با این کار نزد گوگل نیز اعتبار خواهید خرید و حتی ممکن است در صدر رتبههای جستوجو قرار گیرید و نرخ بازدید سایت خود را افزایش دهید.
- فروشگاه اینترنتی
اگر محصولی دارید که فکر میکنید بعد از تبلیغ و جلب اعتماد مردم به فروش خوبی میرسد، بعد از همه مواردی که ذکر شد، لازم است بستری فراهم کنید تا مردم در آنجا بهصورت غیرحضوری و بهراحتی خریدوفروش داشته باشند.
این بخش از کار اهمیت فراوانی دارد، چرا که سایت شما باید همه ویژگیهای یک سایت خوب را داشته باشد. برای مثال سرعت بالایی برای آن در نظر گرفته شود، کار با آن برای مشتری راحت باشد، پرداختها بهصورت امن انجام شوند، پشتیبانی قوی داشته باشد، اگر محصولی ایراد داشت برای مرجوع شدن آن قسمتی باید باشد تا مشتری نارضایتی خود را اعلام کند، محصولات به همراه قیمت بهدرستی معرفی شده باشند و…
سایت یا فروشگاه اینترنتی شما باید طراحی درستی داشته باشد تا کاربر یا مخاطب با دیدن آن متوجه شود این کسب و کار اینترنتی هدفش چیست؟ پس طراحی آن باید الهام گرفته از کاری باشد که شما راهاندازی کردهاید. این بخش هم باید به یک طراح سایت حرفهای سپرده شود تا در بهترین کیفیت صورت گیرد.
نکاتی درباره کسب و کار اینترنتی
- در ابتدای کار برای راهاندازی یک کسب و کار اینترنتی، باید مطالعه را در حوزه فعالیت خود بالا ببرید. شما باید هر روز، بهروزتر از قبل باشید. سایتها و کسبوکارهای اینترنتی قبل از شما بودهاند که به علت بهروز نبودن، قدیمی بودن محتوا و محصولات شکستخوردهاند.
- نقاط قوت و ضعف شخصیتی خود را پیدا کنید و آن را روی کاغذ بنویسید و سعی کنید از همان ضعف شخصیتیها یک فرصت مناسب بسازید. این کار به شما کمک میکند تا به خود ایمان بیاورید. اگر روزی کسب و کار شما اشباع یا به هر دلیلی تحریم شد، میتوانید از دیگر نقاط قوت و ضعف خود برای کسب درآمد استفاده کنید.
- خلا بازار را شناسایی کنید. به دنبال چیزی نروید که همین الان در آن زمینه رقیب زیاد است. این بحث، همان داشتن ایدههای نو و خلاقانه خواهد بود، پس خلا بازار را بشناسید و در آن زمینه مانور دهید، با این کار بهسرعت به درآمد خوبی خواهید رسید.
- رقبا را دستکم نگیرید. اگر کسب و کار اینترنتی شما راجع به محصولی است که رقیبان زیادی در آن حوزه در حال فعالیت هستند، آنها را شناسایی کنید و ببینید تا چه حد موفق عمل کردهاند. آنها را زیر ذرهبین بگیرید و تمامی فعالیتهایشان را بررسی کنید. این کار برای کپی کردن کار نیست، بلکه برای این است که به شما انگیزه دهد تا هرروز با ایدههای خوب و جدید از خواب بیدار شوید.
- نکته برداری را فراموش نکنید. هنگام بازدید از سایتهای مختلف برای خود تحلیل کنید که نقاط قوت و ضعف آنها چیست. از نقاط قوت به نحو احسن و درست در کسب و کار اینترنتی خود استفاده کنید و نقاط ضعف را از کسب و کار خود دور سازید. در حوزه بازار، فروشگاه و کسبوکارها تحلیل، فاکتور مهمی در موفقیت است؛ چرا که باعث میشود مشکلات کسب و کار خود را به دور از تعصب و با دیدگاهی دیگر ببینید و آن را برطرف کنید.
- بعد از راهاندازی کسب و کار اینترنتی خود، حال نوبت تبلیغ و جلب اعتماد مردم است. اذهان مردم در ابتدا نسبت به چیزهای جدید امتناع میورزد، اما اگر اعتماد و نظر آنها را جلب کنید، کسب و کار شما به یک بیزینس موفق تبدیل خواهد شد. هرجایی را برای تبلیغ کسب و کار اینترنتی خود انتخاب نکنید، از جاهای معتبر که نرخ بازدید بالایی دارند درخواست تبلیغ داشته باشید و گول برخی سایتهایی که میگویند رمزهای موفقیت را به شما معرفی میکنیم نخورید. این سایتها اگر رمزی داشتند، هیچوقت آن را در اختیار فرد دیگر قرار نمیدادند.
- صبر و تحمل از دیگر نکاتی است که باید در راهاندازی یک کسب و کار اینترنتی داشته باشید. انتظار نداشته باشید در ماههای اول به آنچنان موفقیتی برسید که درآمد میلیونی کسب کنید. این راه هم موفقیت دارد هم شکست. نکته مهم این است که در مقابل شکست چگونه رفتار میکنید. برخی کسبوکارهای اینترنتی بودند که اگر از شکستهایشان عبرت میگرفتند و آنها را تجربهای خوب میدانستند، ممکن بود الان در جایگاه بهتری قرار داشته باشند. در کل دلسرد نشوید و به تلاش خود ادامه دهید. صبر کنید و شکست و موفقیت را دو روی یک سکه بدانید.
- برخی افراد در قدم اول کسب و کار اینترنتی به دنبال اینستاگرام، تلگرام و یا … هستند. ملاک شما نباید داشتن یک اکانت در این رسانههای مجازی باشد، چرا که با گذشت زمان میتوانید از آنها استفاده کنید.
سخن آخر
در ابتدای کار و گام اول، مهم این است که چگونه میخواهید کسب درآمد کنید. با کدام ایده؟ در کدام حوزه و زمینه؟ چگونه؟ اگر شما بتوانید به این سوالات جواب دهید و نکاتی که در این مقاله اشاره شد را رعایت کنید، میتوانید در زمینه کسب و کار اینترنتی خود موفق شوید.
بیشتر بخوانید :
نظرات