بسیاری از ما حداقل یک بار در زندگی به این فکر افتادهایم که از طریق سرمایۀ شخصی، گرفتن وام، شراکت با آشنایان و هر راهی که امکانپذیر باشد، کسبوکار خودمان را راه بیاندازیم تا آقا و رئیس خودمان باشیم.
عدۀ کمی از افراد بالا با داشتن شرایط لازم و ارادۀ مصمم، تصمیم خود را عملی کرده و انواع و اقسام کسبوکارها را راه می اندازند و در این بین، برخی با آگاهی از رشد روزافزون تکنولوژی و نفوذ گسترده در زندگی انسانها و پتانسیلهای بالای تجارت الکترونیک، اقدام به راهاندازی استارتاپ کوچک یا کسبوکار آنلاین خود میکنند و چه گزینهای جذابتر از راه اندازی فروشگاه اینترنتی!
با روند کنونی، راه اندازی چنین بیزینسی نه تنها در کوتاهمدت بسیار سودآور خواهد بود، بلکه در درازمدت نیز میتواند بسیار پیشرفت کند؛ اما زمانی این تصمیم هوشمندانهتر خواهد بود که با آگاهی کامل از هدف، مشکلات این مسیر و نکات مهم در راهاندازی فروشگاه اینترنتی، اقدام به تأسیس این کسبوکار جذاب کنیم.
هدف از راه اندازی فروشگاه اینترنتی
هدف از راه اندازی فروشگاه اینترنتی شما در واقع انگیزه و نیروی محرکهای برای قدم گذاشتن در این مسیر مهم خواهد بود. هدف شما میتواند تفاوت میان شکست و موفقیت را رقم زده و حتی سقف آرزوها و جاهطلبی شما را نمایان کند که تا کجا قرار است به پیش بروید.
در حوزۀ فروش آنلاین، افراد زیادی را میتوان مشاهده کرد که به موفقیت رسیدهاند، اما بیش از آنان، افراد شکست خورده را میتوان مشاهده کرد که با سیاست اشتباه و هدفگذاری نادرست، به جای تثبیت و توسعۀ برند خود، تنها به فروش و سود کوتاه مدت فکر کردهاند و این مورد را هدف از راه اندازی فروشگاه اینترنتی خود در ذهن داشتهاند.
به بیانی دیگر، اگر هدف شما کار درست و اصولی با استفاده از ظرفیتها و پتانسیل های بازار با چاشنی جاهطلبی و بلندپروازی منطقی برای کسب سهم هرچه بیشتر از بازار و حتی یافتن بازارهای جدید باشد، مسلماً سود و پول کلانی را نیز به همراه خواهد آورد؛ اما اگر صرفاً هدف شما پاروکردن پول در همان سالهای ابتدایی باشد، قید این بیزینس را بزنید.
مراحل گامبه گام راه اندازی فروشگاه اینترنتی رایگان
بسیاری از افراد در ابتدای راهاندازی هر کسبوکاری، یک پلن مشخص را برای پیشبرد گام به گام پروژۀ خود در سر دارند و میخواهند که تا جای ممکن، در هزینههای خود صرفهجویی کنند؛ این برنامۀ گام به گام، راهی عالی برای عملی کردن یک بیزینس به حساب میآید، اما صرفهجویی در هزینهها تصمیمی است که هم دارای جنبۀ مثبت و هم جنبۀ منفی است که در ابتدا بیشتر به توضیح گامهای عملی و سپس به مزایا و معایب صرفهجویی اقتصادی در استارت یک بیزینس خواهیم پرداخت.
- الگوی تجارت آنلاین خود را مشخص کنید.
ابتدا باید الگو و مدل تجارت خود را مشخص کنید و یک تصویر واضح از نوع عملکرد کسبوکار آنلاین خود در ذهن ترسیم کنید. برای درک بهتر این موضوع بهتر است مثالی بزنیم: فرض کنید که شما تصمیم به فروش ساعتهای مچی به صورت الکترونیک گرفتهاید و باید الگوی تجارت خود را مشخص کنید که عمدتاً قصد فروش ساعتهای لوکس و لاکچری را در سایت خود دارید یا قشر کم درآمد را هدف گرفته و اغلب، ساعتهایی صرفاً با ظاهر زیبا و قیمت مقرونبهصرفه را به فروش میرسانید.
همین تصمیم مهم در الگوی تجارت آنلاین، هویت و شخصیت فروشگاه اینترنتی شما را مشخص کرده و نوع مشتریان، میزان درآمد و جایگاه شما و برندتان را در بازار تعیین میکند.
- سازندۀ موردنظر خود برای راه اندازی فروشگاه اینترنتی رایگان را بیابید.
سیستمهای مدیریت محتوا یا سایتسازهای خارجی و ایرانی بسیاری هستند که به صورت رایگان یا با هزینهای پایین، میتوانند در مسیر راهاندازی فروشگاه اینترنتی رایگان بسیار به شما کمک کنند و انتخاب یکی از این ابزارها به صلاحدید شما، یکی از مهمترین گامهایی است که برای تحقق رؤیای راهاندازی تجارت آنلاین با بودجۀ کم باید بردارید.
ابزارهایی نظیر وردپرس با افزونۀ بینظیرش و ووکامرس یک گزینۀ عالی برای طراحی سایت فروشگاه دیجیتال شما به شمار میروند. از گزینههای جذاب دیگر نیز میتوان به جوملا، Weebly، Wix و نمونههای ایرانیای چون وبزی، پرتال، کاموا و سی 5 اشاره کرد که یا کاملاً رایگان بوده یا بخش عمدۀ آنها بدون پرداخت هزینه در دسترس است و امکاناتی مشخص را آن هم با پرداخت هزینهای کم میتوانید در اختیار بگیرید.
- بهترین طرح را برای خود انتخاب کنید.
پس از گشتوگذار در سایتسازهای گوناگون رایگان و غیررایگان و سپس انتخاب یک ابزار مناسب برای طراحی سایت فروشگاهی خود، طرحهای مختلف را از جنبههای متفاوت مورد بررسی قرار داده، بهترین و متناسبترین طرح را برگزینید؛ برای مثال، اگر محصولات زیادی نمیفروشید یا محصولاتی با قیمت پایین به فروش میرسانید، انتخاب طرحی ساده با امکانات معقول، بسیار هوشمندانه به نظر میرسد.
- یک نام ایدهآل برای دامنۀ سایت فروشگاه خود در نظر بگیرید.
گام مهم بعدی در راهاندازی فروشگاه اینترنتی رایگان، انتخاب یک نام ایدهآل برای دامنۀ وبسایت شماست که در قسمت نوار آدرس یا URL به نمایش درآمده و مشابه تابلویی عمل میکند که سردر یک فروشگاه واقعی نصب شده است و میتواند باعث اعتماد در مشتریان شود، به توسعۀ برند شما بسیار کمک کند و یکی از رازهای موفقیت فروشگاه آنلاین شما لقب بگیرد.
در انتخاب نام دامنه، استفاده از کلمات کلیدی، منحصربهفرد و متناسب با نوع تجارتتان بسیار عالی است و در عین حال، استفاده از اعداد و نشانهها و علائم مختلف، چندان توصیه نمیشود.
- محصولات خود را اضافه کنید.
پس از طی گامهای قبل، حال نوبت افزودن محصولات در دستهبندیهای اصولی با تعداد کافی (نه کم و نه بیش از حد)، فیلترهای کاربردی و اضافهکردن مواردی نظیر نام، قیمت، دستهبندی، وزن، فایل و … برای هر محصول، آهسته آهسته سایت شما را شبیه فروشگاههای اینترنتی استاندارد میکند.
- تصمیمات مربوط به حملونقل محصولات را با جدیت دنبال کنید.
در هنگام راه اندازی فروشگاه اینترنتی رایگان یکی از مسائلی که باید به آن بسیار توجه داشته باشید، موضوع حملونقل است که از ارائۀ سطوح مختلف حملونقل بسته به ابزاری که سایت خود را با آن طراحی کردهاید، گرفته تا استراتژیهای برند شما برای نرخ حملونقل و … ، از اهمیت فوقالعاده بالایی برخوردار است.
از راهکارهایی که بسیاری از فروشگاههای اینترنتی از آن استفاده میکنند، به قراردادن امکان حملونقل رایگان پس از حد مشخصی خرید، نگهداشتن نرخ حملونقل برای فواصل مکانی مختلف، امکان حمل رایگان برای کالاهای لوکس و … میتوان اشاره کرد.
- فروشگاه اینترنتی خود را آزمایش و سپس در بستر وب منتشر کنید.
قبل از انتشار نسخۀ نهایی سایت فروشگاه اینترنتی خود، بهتر است که سایت خود را از تمامی جهات از جمله، اتصال صحیح به درگاه بانکی، سرعت مناسب بارگذاری، ناوبری قابل قبول و … بررسی کرده و در صورت عدم مشاهدۀ هرگونه مشکلی، آمادۀ فروش محصولات خود باشید.
مشکلات راه اندازی فروشگاه اینترنتی
در هنگام شروع هر فعالیت تجاری، مشکلات و موانعی بر سر راه افراد وجود دارد و راهاندازی فروشگاه آنلاین نیز از این قاعده مستثنی نیست. یکی از سختیهای بزرگ این راه، وجود رقبای باسابقه و مشهور در حوزۀ فعالیت شماست که بسیاری از مشتریان را به سمت خود جذب میکنند.
یکی دیگر از مشکلات راه اندازی فروشگاه اینترنتی را میتوان به قالبهای گاهاً تکراری در بین چندین فروشگاه دیجیتال مربوط دانست که از استفادۀ مشترک آنها از یک سیستم مدیریت محتوای یکسان نشأت میگیرد.
از دیگر مشکلات نیز میتوان به هزینههای مربوط به راه اندازی و نگهداری سایت نظیر هزینۀ هاست، هزینۀ پشتیبانی، احتمال بروز خطاهای گوناگون و … اشاره کرد که البته در برابر مزایای بیشمار و پتانسیل بالای بازار، قابل چشمپوشی بوده و با برنامهای دقیق و توجه به نکات ریز و درشت بااهمیت، میتوان بهترین نتیجۀ ممکن را گرفت.
نکات مهم در راه اندازی فروشگاه اینترنتی
توجه ویژه به نکات مهم در راه اندازی فروشگاه اینترنتی میتواند برگ برندۀ شما در برابر سایر رقبا باشد و به رشد هرچه بیشتر برندتان در بازار کمک بزرگی کند؛ در ادامۀ بحث، به معرفی برخی از مهمترین این نکات خواهیم پرداخت:
- توجه ویژه به فرایند پرداخت و آزمایش آن، از طریق سفارش یک محصول و پرداخت وجه و بلافاصله بازپرداخت آن.
- هر دکمه یا پیوند قابل کلیکی باید به درخواست کاربر واکنش نشان دهد؛ در غیر این صورت، با ناامیدی کاربر از کل سیستم فروشگاهی خود مواجه خواهید شد.
- تنظیم قسمتهای زبان، ارز، منطقۀ زمانی، آدرس، نام فروشگاه، جزئیات تماس، تنظیمات سفارش و تنظیمات محصول، با مراجعه به بخش تنظیمات فروشگاه پلتفرم خود.
- یکی از نکات مهم در راهاندازی فروشگاه اینترنتی را قطعاً باید ریسپانسیوبودن یا واکنشپذیری سایت برای دستگاههای مختلف با نمایشگرهای کوچک و بزرگ به حساب آورد.
- نوشتن توضیحات قانعکننده برای هر محصول و براساس اصول سئو و پرهیز از بهکاربردن کلمات و اصطلاحات پیچیده، کلیشهها و جملات طولانی.
- استفاده از تصاویر باکیفیت، خوش آبورنگ و بهینهشده که در عین حال، جامع و کامل بوده و کاربر با دیدن آنها به نکات و زوایای مختلف هر محصول اشراف پیدا کند.
- توجه به محدودۀ قیمت، مدل، برند و … در ایجاد دستهبندی.
- زیرنظرداشتن رقبا.
- کسب شناخت کامل از مشتریان هدف.
سخن پایانی
پیشرفت تکنولوژی و وابستگی زیاد ما به شبکۀ جهانی اینترنت که در تمام جنبههای زندگی نظیر تحصیل، کار، روابط عاطفی و … نیز قابل مشاهده است، موجب شده تا بسیاری از افراد به کسبوکارهای آنلاین نظیر راهاندازی فروشگاه اینترنتی در حوزههای مختلف روی بیاورند؛ تجارتی سودمند که با برنامهریزی مشخص، آیندهنگری و البته اندکی صبر، شما را در بین افراد شاخص و ثروتمند جای خواهد داد.
آموزش ساخت سایت فروشگاه اینترنتی مثل دیجی کالا
فروشگاه اینترنتی موفق به چه چیزهایی نیاز دارد؟
نظرات