یکی از اصلیترین دغدغههای صاحبان کسب و کارهای مختلف، توسعه کسب و کار خود و رسیدن به سوددهی بیشتر است. اما توسعه کسب و کار واقعا چه معنایی دارد؟ تفاوت آن با مارکتینیگ یا بازاریابی چیست و از چه راههایی میتوان این هدف را تحقق بخشید؟
در این مطلب قصد داریم ضمن پاسخگویی به سوالات مطرح شده در بالا، 10 روش کاربردی و مطمئن را برای توسعه کسب و کارهای مختلف معرفی کنیم. پس اگر در جستجوی راههایی برای توسعه فعالیت مالی خود هستید تا پایان این مطلب همراه ما باشید و روشهای ارائه شده در آن را به کار ببندید.
توسعه کسب و کار چیست؟
هر نوع فعالیت مالی و کسب و کار برای رشد و ارتقای سطح سوددهی خود یا حفظ جایگاه فعلی، به انجام راهکارهایی با هدف و برنامه مشخص نیاز دارد.
بر طبق توضیحاتی که ارائه شد میتوان گفت که توسعه کسب و کار به مجموع فعالیتها، راهکارها و تفکراتی اطلاق میشود که با هدف گسترش کسب و کار و افزایش سود حاصل از فروش، در حال تعامل با یکدیگر هستند.
توسعه کسب و کار با فعالیت بر ارتباطات مختلف؛ از جمله ارتباط بین بخشهای داخلی سازمان، ارتباط یک سازمان با سایر سازمانها و ارتباط با مشتریان و بازار فروش سعی در تحقق هدف اصلی خود دارد.
بهطور کلی هر فعالیتی که با هدف انجام کار بیشتر، گسترش حوزه فعالیت، جذب مشتری بیشتر و افزایش سود حاصل از فروش انجام شود در حوزه توسعه کار قرار میگیرد.
تفاوت بازاریابی و توسعه کسب و کار
بسیاری از فعالان این دو حوزه گاهی بازاریابی و توسعه کسب و کار را به همراه یکدیگر یا به جای همدیگر به کار میبرند. در بعضی از موارد به کار بردن این دو اصطلاح با هم مشکلی ایجاد نمیکند، اما استفاده آنها به جای هم ممکن است اشتباهاتی را به وجود آورد.
در مجموع باید بدانید بازاریابی و توسعه کسب و کار دو اصطلاح کاملا مجزا از یکدیگر هستند که معانی و کاربرد آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. اما با این حال نقاط مشترکی نیز دارند.
هدف از بازاریابی شناساندن برند مورد نظر در بازار و معرفی اهداف و پیام آن برند به افراد مختلف برای تبدیل آنها به مشتری واقعی است. تولید محتوا برای سایتها و بسترهای مختلف، دادن آگهی در بسترهایی مانند بیلبورد خیابان یا آگهی تلویزیونی، رپورتاژ، بازاریابی ویروسی و استراتژیهای مشابه، زیرمجموعه بازاریابی به شمار میآیند.
بازاریابی انواع مختلفی دارد که برخی از صاحب نظران تا 146 نوع از جمله بازاریابی شبکهای، بازاریابی محتوایی، بازاریابی تحلیلی و موارد دیگر را برای این فعالیت مالی متصور هستند. اما اگر بخواهیم انواع بازاریابی را در یک دستهبندی کلی جای دهیم، میتوان دو دسته عمده از جمله دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی حضوری را در نظر گرفت.
در نقطه مقابل یا گاهی نقطه مکمل بازاریابی، توسعه کسب و کار قرار دارد. همانطور که گفته شد این نوع فعالیت مالی با تکیه بر ایجاد کار و گسترش روابط بین بخشهای مختلف، سعی دارد مشتریان بالقوه را به برند یا نام کسب و کار شما اتصال دهد و آنها را به مشتری بالفعل تبدیل کند.
در این قسمت میتوان نقاط مشترکی برای بازاریابی و توسعه کسب و کار در نظر گرفت. زیرا در توسعه کار تمرکز اصلی روی ارتباط بین سازمان و مشتری، بخشهای مختلف سازمان با یکدیگر یا با سایر سازمانها است و این مساله با توجه به برند و نام تجاری شما انجام میشود.
باید توجه کنید که هدف از بازاریابی معرفی و شناساندن برند یک سازمان به افراد مختلف است، به همین دلیل میتوان گفت در این مورد و موارد مشابه، این دو اصطلاح به عنوان مکمل یکدیگر به کار میروند و در بعضی از قسمتها با یکدیگر همپوشانی دارند.
مراحل انجام توسعه کسب و کار
از آنجایی که گستره این فعالیت میتواند بسیار وسیع باشد و هر نوع فعالیتی را در راستای تحقق هدف اصلی یعنی گسترش حوزه فعالیت تجاری یا خدماتی شامل میشود، برای حصول بهترین نتیجه بهتر است ترتیب زیر رعایت شود:
- در ابتدا واحد فروش را مجاب کنید بخشهای مختلف و پتانسیلهای سازمان را از نظر جذب مشتری مورد مطالعه قرار دهند. همچنین یک درصد مشخص از فروش را طی یک بازه زمانی تعیین شده بررسی کنند.
- در مرحله دوم بهتر است پس از نتیجهگیری درباره گسترش فعالیت در یک حوزه، شروع به بازاریابی و تبلیغات برند خود در آن حوزه کنید. بازاریابی نقش بسیار مهمی در تحقق هدف مطلوب دارد.
- در این مرحله باید شیوههای مختلف را بررسی کنید تا به یک نتیجه دلخواه درباره روش انجام توسعه کسب و کار برسید. سوالاتی مانند آیا به کار بردن یک روش به تنهایی کافی است؟ همکاری کردن با سازمانهای مرتبط چه تاثیری در روند کار دارد و سوالات مشابه، در حصول یک نتیجه ایدهآل موثر هستند.
- مدیریت پروژه مرحله بعدی برای پیشبرد اهداف توسعه کار است. در این مرحله باید بهطور کلی پروژه را مدیریت کنید و از خود بپرسید آیا فعالیت در این حوزه جدید موثر است یا خیر؟ در مجموع میزان موفقیت پروژه در این مرحله مورد بررسی قرار میگیرد.
- در مرحله بعدی باید محصولات و خدمات عرضه شده در حوزه جدید را مدیریت کنید و در صورت لزوم در عرضه بعضی از خدمات یا محصولات تغییراتی ایجاد کنید.
- در مرحله نهایی بهتر است به فروشندگان فعال در حوزه کاری جدید توجه داشته باشید و اگر نیاز بود، در تعداد آنها تغییراتی ایجاد کرده یا اقدام به استخدام نیروی جدید و متخصص کنید.
گزینش اشخاص شایسته بای فعالیت در حوزه توسعه کسب و کار
ممکن است این سوال برای شما نیز ایجاد شود که چه اشخاصی میتوانند در حوزه توسعه کار و خدمات آن فعالیت داشته باشند؟ در جواب این سوال میتوان گفت که تمام افراد فعال در یک سازمان تجاری یا خدماتی باید در زمینه توسعه کار فعالیت داشته باشند و میتوان از تمام نیروهای موجود برای رسیدن به هدف نهایی استفاده کرد.
این مساله تنها به کسب و کارهای نوپا و کوچک اختصاص ندارد، بلکه همه کسب و کارها با هر قدمتی و زمینه کاری میتوانند برای توسعه فعالیت خود تلاش کنند. در یک نمای کلی تمام افرادی که در توسعه فعالیت یک کسب و کار سهیم هستند، باید از موارد زیر و جزئیات آنها مطلع باشند:
- وضعیت صنعت، تجارت و رشدهای احتمالی
- وضعیت رقبا
- منابع درآمد فعلی
- هزینههای جاری و هزینههای احتمالی در هنگام ایجاد تغییرات
- ایدهها و فرصتهای جدید
- حوزههای احتمالی برای فعالیت در آنها
10 روش توسعه کسب و کار
صاحبان مشاغل مختلف میتوانند از روشهای زیر برای توسعه فعالیت کاری خود استفاده کنند:
1: نمایندگی یا مجوز فروش اعطا کنید
یکی از روشهایی که در توسعه کار و فعالیت شما تاثیر دارد، اعطای نمایندگی یا مجوز فروش به فروشگاههای مختلف و در شهرهای متفاوت است. این روش علاوه بر این که بر شناخته شدن برند شما کمک بسیار زیادی میکند، باعث افزایش فروش و ارتباط بیشتر با مشتریان در مناطق مختلف میشود.
باید این نکته را در نظر داشته باشید که اعطای نمایندگی از یک سو به معروف و شناخته شدن برند شما کمک میکند و از سوی دیگر زمانی میتوانید متقاضیان زیادی برای گرفتن نمایندگی یا جواز فروش به دست آوردید که برند و نام تجاری شما تا حدودی توسط مشتریان شناخته شده باشد.
2: با سازمانها و برندهای مشابه همکاری کنید
یکی از مسال مهم در هنگام فعالیت تجاری و خدماتی، شرکت در رقابت سالم با رقبا و جلو زدن از آنها است. اما در بعضی از موارد رقبای یک کسب و کار میتوانند همکاران خوبی برای یکدیگر باشند و یک ائتلاف را به کمک همدیگر تشکیل دهند.
سعی کنید برندها و سازمانهایی را که در حوزه فعالیت شما یا زمینههای مرتبط با آن فعال هستند و عملکرد مثبتی در زمینه کاری خود نشان دادهاند، شناسایی کنید و با آنها متحد شوید.
به عبارت دیگر سعی داشته باشید با همکاری آنها مسیر فعالیت خود را هموارتر کنید و به تجربههای جدیدی دست یابید.
تشکیل ائتلاف و همکاری با رقبای قدرتمند، مزایای فراوانی دارد که بعضی از آنها عبارتند از:
- افزایش سرمایه برای انجام فعالیت
- ایجاد و خلق ایدههای جدید
- استفاده از تجربههای یکدیگر و جلوگیری از بروز آزمون و خطا
- گسترش حوزه فعالیت
- گسترش حوزه فروش و افزایش مشتریان
- انجام دادن فعالیتهای مکمل و کمک به بهبود شرایط کار
3: حوزه فعالیت و محصولات خود را گسترش دهید
اگر به عنوان یک سازمان به مخاطبان خود محصولات یا خدمات مشخصی عرضه میکنید، حوزه فعالیت خود را در زمینههای مشابه گسترش دهید و روی یک محصول یا خدمات خاص تمرکز نکنید. البته برخی از صاحب نظران عقیده دارند که تمرکز بر یک محصول خاص یکی از استراتژیهای موثر برای توسعه کسب و کار است.
اکثریت صاحب نظران اعتقاد دارند که عکس این قضیه یعنی گسترش حوزه فعالیت و محصولات مختلف میتواند یکی از موثرترین روشها برای توسعه فعالیت خود باشد. البته باید در نظر داشته باشید که منظور از گسترش محصولات و حوزه فعالیت، ارائه خدمات خارج از تخصص و بیربط به حوزه کاری شما نیست.
برای موفق شدن در این مورد باید تمام محصولات و خدماتی را که به نحوی با فعالیت شما مرتبط هستند بررسی کنید و اگر برای انجام یا عرضه آنها از تخصص لازم برخوردار هستید، اقدام به فعالیت در آن زمینه کنید.
4: مشتریان فعلی خود را از دست ندهید
یکی دیگر از استراتژیهای موثر برای توسعه زمینه فعالیت، حفظ مشتریان فعلی و وفادار کردن آنها به سازمان یا برند خود است. به عبارت سادهتر هنگامی که یک سرنخ به مشتری تبدیل میشود سعی کنید با روشهایی از جمله دادن تخفیفهای به مشتریان ثابت، دادن هدیه یا امتیازهای خاص برای مشتریان وفادار و راهکارهای مشابه، آنها را به برند خود پایبند کنید.
همچنین تولید محتواهای جذاب و سریالی در پایبند کردن مشتری نقش بهسزایی دارند. سعی کنید از بازاریابی محتوایی برای رسیدن به این هدف کمک بگیرید و راهکارهای آن را مانند برگزاری مسابقه به کار ببرید.
5: افزایش مشتری
همانطور که میدانید یکی از اهداف نهایی از توسعه فعالیت خود، ارتباط بیشتر با مشتری و در نتیجه افزایش سود حاصل از فروش است. در این روش شما باید به عنوان صاحب یک کسب و کار، تمام سعی خود را برای جذب مشتری بیشتر به کار ببرید. با استفاده از روشهای مختلف بازاریابی میتوان به این هدف دست یافت.
از سوی دیگر تجربه و تحقیقات انجام شده نشان میدهد که جذب مشتری جدید از راه مشتریان قبلی صرفه اقتصادی بیشتری دارد. اگر بخواهید بهطور مستقل اقدام به جذب مشتری جدید کنید، باید از روشهای بازاریابی پرهزینه استفاده کنید.
البته توصیه میشود در صورت توان مالی از روشهای مختلف بازاریابی برای جذب مشتری جدید استفاده کرد. اما اگر بخواهید در راه رسیدن به این هدف صرفهجویی کنید، بهترین راه تشویق مشتریان وفادار خود به معرفی شما به اطرافیانشان و به عبارت دیگر استفاده از بازاریابی ویروسی است.
6: فرصتهای تازه را از دست ندهید
در بسیاری از موارد شناسایی مشتریان بالقوه و علایق آنها در شناساندن ایدهها و فرصتهای جدید به شما موثر است. روشهای مختلفی برای شناخت علایق مشتریان بالقوه وجود دارد. به عنوان مثال در مورد کسب و کارهای اینترنتی میتوان گفت؛ آمار بیشترین بازدید از یک محتوا یا محصول مشخص، نشانگر علاقه مخاطبان و سرنخها به آن دسته از محصولات یا خدمات است.
همچنین در همه کسب و کارها میتوانید با انجام نظرسنجیها مختلف در حوزههای متعدد، نظر و خواسته مشتریان را بهتر بشناسید و از آنها به عنوان یک فرصت تازه برای ارائه خدمات و محصولات جدید استفاده کنید. از سوی دیگر به رویدادهای جدید و محصولات تازه به عنوان یک فرصت تازه بنگرید و فعالیت خود را به سمت آنها سوق دهید.
مشورت با کارمندان و تشکیل جلسات مختلف برای رایزنی و گفتگو، در آشکار شدن فرصتها و ایدههای تازه بسیار موثر است.
7: کسب و کار خود را آنلاین کنید
همانطور که میدانید امروزه بخش مهم و بزرگی از فعالیتهای روزانه انسان از جمله خرید محصولات مختلف و بهرهمندی از خدمات گوناگون مانند شرکت در دورههای آموزشی به شکل آنلاین انجام میشوند.
مشغله کاری زیاد، کمبود وقت، آسان بودن خرید کالا و خدمات به شکل آنلاین و مسائل دیگر، از جمله دلایلی هستند که علاقه افراد را به انجام آنلاین کارهای روزانه، بیش از پیش کرده است.
طبق آماری که به دست آمده است تا چند سال آینده، تمام کسب و کارها فعالیت خود را در بسترهای مختلف اینترنتی انجام میدهند. به همین دلیل کسانی موفق خواهند شد که فعالیت خود را با این سیستم جدید وفق دهند. از سوی دیگر فعالیت در اینترنت محدودیتهای زمانی و مکانی را از میان برمیدارد و به افزایش مشتریان نیز کمک بسیار زیادی میکند.
سعی کنید برای حوزه کاری خود در اینترنت یک سایت تاثیرگذار برپا کنید و همچنین با ساختن حساب کاربری در شبکههای اجتماعی از جمله اینستاگرام و فیسبوک، گامی در راستای توسعه کسب و کار خود بردارید.
8: آموختههای خود را بهروز کنید
یکی از مسائل مهمی که در بعضی از موارد صاحبان کسب و کارهای مختلف از آن غافل میمانند، بهروزرسانی آموختهها و اطلاعات خود و سایر کارمندان فعال در سازمان است. با توجه به روند سریع پیشرفت دنیا بهویژه در زمینه صنعت و فناوری، افراد فعال در این زمینهها باید بهطور مداوم اطلاعات خود را بهروز کنند و از تغییرات دنیای جدید آگاه شوند.
بهتر است صاحب کسب و کار، کارمندان و همچنین خود را مجاب کند در دورههای مختلف مربوط به فعالیت سازمان و برند کاری خود شرکت کنند و آگاهیهای جدید و مربوطه را به دست آوردند. همچنین وادار کردن کارمندان به مطالعه مطالب مختلف و تحقیق کردن در موضوعات مرتبط، میتواند در بهروزرسانی دانش موثر باشد.
9: کارمندان و نیروی متخصص استخدام کنید
یکی از اثرگذارترین بخشهای یک سازمان یا حتی یک کسب و کار کوچک، کارمندان آن سازمان است. فعالیت کارمندان غیرحرفهای و غیرمتخصص میتواند در روند پیشرفت توسعه شغلی شما اختلال ایجاد کند و باعث بروز اشتباهات جبرانناپذیری شود.
در بسیاری از موارد شاهد استخدام نیروهای بیسابقه و بدون مهارت برای پستهای حساس و حیاتی در یک شرکت هستیم که نتیجهای جز کند شدن روند پیشرفت کار و گاهی سنگاندازی در اجرای برنامههای توسعه به همراه ندارد. بهتر است شما به عنوان صاحب یک برند یا شرکت، نیروهای خود را پس از انجام مصاحبه تخصصی و گذر از فیلترهای متعدد انتخاب کنید.
انتخاب کارمندان خبره و متخصص میتواند علاوه بر سامان دادن اوضاع کسب و کار، ایدهها و راهکارهای تازهای به دنبال داشته باشد. سعی کنید همواره برای به دست آوردن فرصتهای جدید با کارمندان خود جلسه تشکیل دهید و از نظرات آنان بهرهمند شوید.
10: بخشی از فعالیت خود را برونسپاری کنید
شاید مفهوم برونسپاری برای بسیاری از خوانندهگان این مطلب روشن نباشد و برای درک آن باید بیشتر تحقیق کنند. اما با این حال، برونسپاری به معنی واگذار کردن بخشی از کارهای تخصصی یا غیرتخصصی داخل یک کسب و کار، به افراد خارج از آن شرکت یا کسب و کار است.
به عبارت دیگر در برونسپاری بخشی از کارهای شرکت را کارمندان آن شرکت انجام نمیدهند، بلکه افرادی انجام آن وظیفه را بهصورت قراردادی یا پاره وقت، بر عهده میگیرند.
برونسپاری بخشی از فعالیتها به عنوان یکی از استراتژیهای مهم برای توسعه کسب و کار اهمیت دارد و از مزایای فراوانی برخوردار است. بعضی از مزایای این روش انجام کار عبارتند از:
- بهرهبردن از نیروی متخصص
- برداشتن محدودیت مکانی برای انجام بسیاری از کارها
- برداشتن محدودیت زمانی و محدود نبودن به انجام کار در ساعات اداری
- نداشتن تعهد برای بیمه کردن کارمندان
- پرداخت دستمزد کمتر در ازای کار تخصصیتر
- صرفهجویی در هزینههایی مانند اجاره مکان برای شرکت، هزینه استخدام آبدارچی، هزینه خرید وسایل مورد نیاز شرکت و هزینههای مشابه.
جمعبندی
توسعه کسب و کار مجموعه فعالیتها و ایدههایی است که به گسترش حوزه کاری و افزایش بازدهی کمک بسیار زیادی میکند. این روش تمرکز خود را روی برقراری ارتباط قرار داده است و از روشهای مختلف بازاریابی برای تحقق اهداف خود استفاده میکند.
روشهای مختلفی برای توسعه کارها و مشاغل گوناگون وجود دارند که در این مطلب به 10 مورد از مهمترین استراتژیهای گسترش فعالیتهای خدماتی و تجاری پرداختیم.
بیشتر بخوانید :
نظرات