ایکامرس یا تجارت الکترونیک (Ecommerce) نوعی از تجارت است که تعاملات و تراکنش ها در فضای اینترنت شکل می گیرد. وب سایت هایی که به صورت آنلاین محصولات را می فروشند حکم فروشگاه یا تجارت را دارند. برای مثال امازون یکی از محبوب ترین فروشگاه های آنلاین در دنیای تجارت الکترونیک است.
بنیان ایکامرس در سال 1979 و توسط میشل آدریچ پایه گذاری شد. او توسط خط تلفنش، تلویزیونش را به کامپبوترش متصل کرد. درست است که این چیزی شبیه به ایکامرسی که امروزه می شناسیم نیست اما جرقه این ایده که بدون مراجعه به فروشگاه فیزیکی قادر به خرید کردن باشیم را زد.
در آن زمان غالب مردم به کامپیوتر دسترسی نداشتند، بیل گیتس و استیو جابز توانستند کامپیوتر را به ابزاری رایج برای قشر متوسط بدل کنند. بدون کامپبوتر مسیر ایکامرس هیچ گاه به مقصد امروزی نمی رسید.
در سال 1994 جف بزوس سایت امازون را به عنوان یک فروشگاه آنلاین معرفی کرد که بیش از یک میلیون کتاب را برای فروش در اختبار داشت و چیزی نگذشت که آمازون به محبوب ترین فروشگاه آنلاین برای خرید هر نوع محصولی تبدیل شد.
امروزه فروشگاه آنلاین داشتن به راحتی باز کردن صفحه ای در اینستاگرام یا طراحی یک سایت است. به لطف تکنیک ها و تجارب فروشگاه های آنلاین موفق شکاف بین تازه کار ها و افراد خبره برداشته شده و رسیدن به سود و فروشی موفق در طی شش ماه غیر ممکن به نظر نمی رسد.
تخمین زده می شود در سال 2021 فروش جهانی ایکامرس به 8/4 تریلیون دلار می رسد که گواهی بر رشد و سود آوری چشم گیر این صنعت است.
انواع مختلفی از ایکامرس وجود دارد که بسته به نوع تجارتی که انتخاب می کنید تعریف می شود، چهار مدل آن نسبت به سایرین معروف و شناخته شده تر است که در ادامه به اختصار به آن ها می پردازیم:
B2B نوعی است که در آن یک تجارت به تجارتی دیگر می فروشد و مشتریان با تعریف کلاسیک حذف می شود. مثالی از این مدل وب سایت علی بابا است.
B2C تجارتی است که در آن تاجران به طور مستقیم با مشتریان در ارتباطند. مثال های زیادی از این نوع تجارت وجود دارد مثل سایت امازون و یا شرکت اپل.
همچنین بخوانید : بازاریابی b2c چیست؟
در نوع C2C خریداران محصولات را به همدیگر می فروشند. مثال ساده این نوع تجارت کسب و کار های خانگی است.
C2B حالتی است که شخص و یا به اصطلاح خریداری، محصول و یا سرویسی به شرکت و یا ارگانی می فروشد. مثل عکاس آزادی که به صورت پروژه ای برای یک شرکت کار می کند.
در این که فروش آنلاین امکان درآمد زایی را برای طیف وسیعی از افراد فراهم کرده و پروسه خرید را سهولت بخشیده نیست، اما مانند هر صنعت دیگر، ایکامرس نیز دارای معایب و مزایایی می باشد که باید با در نظر گرفتن آن ها و بسته به نوع کسب و کارتان آن را مدیریت کنید.
مزایای ایکامرس
1)فروشگاهی بدون مزر: ایکامرس این امکان را فراهم می کند که به تمام افراد در سراسر کشور و حتی جهان به عنوان مشتری دسترسی داشته باشید.
2)پی بردن به دیدگاه مشتریان به واسطه جستجو و آنالیز: دسترسی به نظرات و واکنش های مشتریان از طریق ترافیک سایت و یا بازدید از صفحه ای خاص این امکان فراهم است که به سلایق و علاقه مندی مشتریان پی ببرید و روی آن ها مانور دهید.
3)پاسخ سریع به ترند روز و اقتضای بازار: با تغییر سالانه و حتی ماهانه ترند های روز و سلایق مختلف، ایکامرس با انعطافی که در ابزار و قابلیت های در دسترس دارد، می تواند به راحتی در قالبی که منجر به سود و فروش بیشتر می شود جای بگیرد.
4)هزینه پایین: شاید بزرگ ترین ویژگی ایکامرس سهولتی است که از حیث اقتصادی در راه اندازی یک کسب و کار ایجاد کرده است. با پلت فرم های موجود می توان گفت به طور رایگان می توانید فروش و کسب و کار شخصی خود را راه اندازی کنید.
5)شانس بیشتر برای فروش: از آن جایی که اغلب کارهای روزمره قابلیت انجام شدن از طریق تلفن های همراه و اینترنت را دارند و خرید نیز از این قاعده مستثنی نیست، به کار گیری ایکامرس شانس ارتباط با مشتری و در نتیجه خرید را نسبت به فروشگاه فیزیکی و خرید حضوری افزایش می دهد.
معایب ایکامرس
1)نبود امکان لمس: از نردیک دیدن و لمس کردن محصول به طور قطع یک مزیت در امر خرید به حساب می آید. عدم این امکان در صنعت ایکامرس برای برخی منجر به بی اعتمادی و در نتیجه ترجیح خرید حضوری به آنلاین می شود.
2)مقایسه محصول و قیمت: با وجود صد ها آنلاین شاپ در دسترس مشتریان می توانند کیفیت، تنوع و قیمت محصولات را با هم مقایسه کنند. مطمئنا در این پروسه شانس حذف شدن شما نسبت به حالتی که امکان مقایسه وجود نداشته باشد بیشتر می شود.
3)نیاز به دسترسی به اینترنت: واضح است که مشتریان پیش از هر چیز برای دسترسی به فروشگاه شما نیاز به اینترنت دارند، گذشته از آن سرعت اینترنت باید به حدی باشد که بتواند نمایش و گردش در سایت را پشتیبانی کند. مشخصا در مواردی که دسترسی به اینترنت محدود و یا غیر ممکن است، خریدی هم شکل نخواهد گرفت.
4)مشکلات پرداخت آنلاین: تراکنشات در ایکامرس به صورت آنلاین انجام می شود که این پروسه نیز خالی از نقص نیست. انتقال اشتباه پول، تاخیر در بازگشت آن و نقص فنی درگاه پرداخت بانک ها از مشکلاتی است که مشتریان در پروسه خرید آنلاین با آن مواجه می شوند و چه بسا ممکن است آن ها را از خرید پشیمان کنند.
5)مسائل امنیت IT: از مهم ترین جوانب سایت های آنلاین تامین امنیت وب سایت است. امکان دسترسی افراد سود جو به اطلاعات شخصی مشتریان نه تنها می تواند اعتبار آنلاین شاپ را به خطر بیندازد و مشتریان را نسبت به آن بی اعتماد کند بلکه کل مجموعه را نیز درگیر موارد قانونی و حقوقی کند.
سخن آخر این که رشد صنعت ایکامرس با وجود معدود معایبی که دارد اجتناب ناپذیر است. صاحبان کسب و کار حتی با وجود فروشگاه های فیزیکی نیز، امکان خرید آنلاین را هم فراهم کردند چرا که برای ماندن در رقابت بازار باید خود را با آن همسو کرد.
بیشتر بخوانید :
نظرات