زمانی که شما یک موضوع را در گوگل سرچ میکنید، انتظار دارید اولین نتایج جستجوی گوگل پاسخگوی نیاز شما باشد؛ اما وقتی آن صفحات را باز میکنید اطلاعات مورد نظر خود را پیدا نکرده و آن را میبندید. شما با این کار بانس ریت سایتی از آن خارج شدید را افزایش دادهاید.
بنابراین هر چه بانس ریت یک سایت کمتر باشد، کارآمدی و مفید بودن آن سایت بیشتر خواهد بود. شما با آشنایی از این معیار رتبهبندی سایت میتوانید سایت خود را بهینهسازی کرده و برای کاربران خود سایتی کارآمد به وجود آورده و ترافیک سایت خود را بالا ببرید.
همه چیز درباره بانس ریت
بانس ریت که به آن نرخ پرش نیز میگویند، معیار نسبتا سادهای است که توسط گوگل انالیتیکس (Google Analytics) بررسی میشود و هدف آن دسترسی کاربران به محتوای کاردبردیتر و کاملتر است.
این نرخ که مورد توجه بسیاری از کارشناسان دیجیتال مارکتینگ است، نشان دهنده تعداد افرادی است که یک سایت را از طریق موتور جستجوی گوگل باز کرده و پس از نتیجه نگرفتن از آن خارج شدهاند را به ما نشان میدهد.
در واقع بانس ریت تعداد افرادی را که با دیدن تنها یک صفحه از سایت، از آن خارج شدهاند را بر تعداد کل تعداد کاربران ورودی آن سایت تقسیم کرده و عدد به دست آمده را ضربدر 100 میکند و به ما نمایش میدهد.
به طور مثال اگر بانس ریت یک سایت 50% باشد، به معنی این است که از 100 نفری مراجعهکننده به سایت، 50 نفر آنها به آن چیزی که میخواستند نرسیده و به عبارتی روی هیچ یک از دکمههای سایت کلیک نکرده و به صفحات دیگر سایت مراجعه نکردهاند.
بانس ریت چگونه محاسبه میشود؟
برای درک بیشتر و تخصصیتر بانس ریت، نیاز به آشنایی با دو مفهوم دیگر به نامهای سشن (Session) و هیت (Hit) داریم. گوگل انالیتیکس با استفاده از این دو فاکتور، بانس ریت یک سایت را به سادگی محاسبه میکند.
سشن (Session)
سشن دوره زمانی کوتاهی است که در آن کاربران فعالیتهای خود را در وبسایت و یا اپلیکیشن انجام میدهند.
زمانی که کاربر وارد سایت میشود، گوگل انالینیکس تایمر 30 دقیقهای خود را روشن میکند. فعالیتهای کاربر در صفحه سایت باعث تمدید و یا ریست شدن تایمر میشود و اگر صفحه دیگری باز کنید، تایمر دوباره از 30 دقیقه شروع میشود.
هیت (Hit) چیست؟
به تمام فعالیتهایی که کاربر در سایت انجام میدهد و در گوگل انالیتیکس ثبت میشود، هیت میگویند. بنابراین هیت به ما میزان تعامل کاربران با سایت را نشان میدهد. هیت ممکن است باز کردن صفحه جدید در سایت یا کلیک کردن روی یک دکمه باشد. اما در این بین تعدادی از فعالیتها هستند که تاثیری روی هیت سایت نگذاشته و در گوگل انالیتیکس ثبت نمیشوند.
بدین ترتیب دو نوع فعالیت یا هیت از طرف کاربر وجود دارد:
- فعالیتهایی که به عنوان تعامل کاربر با سایت شناخته شده و باعث تمدید شدن سشن میشوند که به آنها (Interaction Hit) میگویند.
- فعالیتهایی که باعث تعامل کاربر با سایت نشده و تاثیری روی سشن ندارند که به آنها (Non-Interaction Hit) میگویند.
با اطلاعات بدست آمده بالاخره میتوانیم به طور تخصصی بانس ریت یا همان نرخ پرش را محاسبه کنیم:
«نسبت سشنهای تک هیتی به تمام سشنهای یک سایت در یک دوره زمانی را نرخ پرش میگویند.»
تفاوت بانس ریت با اگزیت ریت ( Exit Rate)
نرخ خروج یا همان اگزیت ریت با نرخ پرش شباهتهای زیادی دارند که معمولا باعث میشود مردم آنها را با هم مساوی فرض کنند؛ اما این تفکر کاملا غلط است. اجازه دهید تفاوت این دو نرخ را با یک مثال برای شما توضیح دهیم:
فرض کنید شما وارد بازاری میشوید که از مغازههای زیادی تشکیل شده است. وارد اولین مغازه که میشوید، تخفیفات و برخورد فروشنده شما را مجذوب بازار کرده و باعث میشود به مغازههای دیگر این بازار نیز سری بزنید.
اما اگر مغازهای از این بازار با شما برخورد بدی داشته باشد و محصولات آن بیکیفیت و بسیار گران باشد، باعث میشود شما از ادامه خرید منصرف شوید.
در این مثال بازار مانند یک سایت عمل کرده و مغازهها صفحات این سایت هستند. شما ممکن است به صفحات مختلفی از سایت سر بزنید و از یکی خارج شده و به صفحه دیگری بروید؛ اما در اگزیت ریت آن صفحه اهمیت دارد که باعث خروج شما از سایت شده است.
بنابراین هدف نرخ خروج، مشخص کردن آخرین صفحه بازدید شده توسط کاربر است که به ازای کل بازدیدها و برای هر صفحه به صورت جداگانه محاسبه میشود.
پس نرخ خروج به ما کمک میکند تا صفحات وبسایت خود را ارزشیابی کرده و صفحاتی را که باعث خروج کاربران از سایت میشوند را مشخص کرده و برای بهینهسازی آنها اقدام کنیم. این کار به افزایش تعامل و بازدید سایت کمک کرده و باعث افزایش محبوبیت سایت شما خواهد شد.
مقدار استاندارد بانس ریت چقدر است؟
به دلیل وابسته بودن بانس ریت به کاربری و حوزه کسب و کار یک سایت، میزان استانداردی برای نرخ پرش مشخص نشده است. بنابراین بانس ریت یک سایت را نباید با بانس ریت یک سایت دیگر مقایسه کرد؛ زیرا هر وبسایت کاربری خاص خود را دارد. به عنوان مثال مقایسه نرخ پرش یک سایت فروش کالا با یک سایت فروش بلیت قطار و هواپیما کار غیر منطقی و اشتباهی است.
طبق آمارهایی که گوگل انالیتیکس در اختیار ما میگذارد، نرخ پرش در اکثر سایتها بین 26 تا 70 درصد است. شما با استفاده از تقسیم بندی زیر میتوانید از وضعیت نرخ پرش سایت خود با خبر شوید:
- نرخ پرش خوب: بین 26 تا 40 درصد
- نرخ پرش قابل قبول: بین 41 تا 70 درصد
- نرخ پرش بحرانی: بالای 70 درصد
چگونه بانس ریت سایت خود را کاهش دهیم؟
حال این سوال برای ما پیش میآید که اگر نرخ پرش سایت ما بحرانی باشد، چه باید کرد تا آن را به سطح قابل قبولی رساند؟ خوشبختانه راههای مختلفی برای کاهش نرخ پرش یک سایت وجود دارد که با استفاده از آنها به راحتی میتوانیم سایت خود را بهینهسازی کرده و باعث بهبود عملکرد آن شویم. از جمله روشهای کاهش نرخ پرش سایت عبارتاند از:
افزایش سرعت بارگذاری صفحات سایت
زمان انتظار بیش از حد برای بالا آمدن یک سایت و یا بارگذاری یک تصویر و یا فیلم موجود در آن سایت، یکی از خستهکنندهترین و کلافهکنندهترین مشکلات موجود در سایتها میباشد که باعث خروج سریع کاربر از سایت شما میشود.
کاربران اینترنتی عجولترین و بیحوصلهترین مشتریان شما هستند که باید توجه ویژهای به آنها اختصاص یابد تا از کاربران سایت شما کاسته نشود. بنابراین سعی کنید تا حد ممکن سایت خود را بهینهسازی کرده و مشکلات آن را برطرف کنید تا مشکلی در سرعت بارگذاری سایت شما پیش نیامده و باعث افزایش نرخ پرش شما نشود.
جالب است بدانید، با کم شدن یک ثانیه از زمان بارگذاری صفحه سایت، نرخ خروج سایت 5 درصد کاهش مییابد. بنابراین افزایش سرعت بارگذاری سایت شما اهمیت بسیاری در کاهش نرخ پرش سایت شما دارد.
ایجاد محتوای جذاب و کاربردی
سعی کنید محتوای سایت خود را با ظرافت و دقت تمام تهیه کرده و مطمئن شوید این محتوا با زمینه فعالیت سایت شما تطابق داشته و برای کاربران بسیار کاربردی باشد.
علاوه بر تولید محتوای با کیفیت، سعی کنید در محتوای خود از استراتژیها و تکنیکهای سئو استفاده کنید تا رتبه بهتری در میان دیگر سایتها، در موتور جستجوی گوگل به دست آورید.
استفاده از محتوای بسیار پیچیده و یا بسیار ابتدایی، مطالب زرد و بیفایده باعث میشود سایت شما در نظر کاربر بسیار بیکیفیت و بیهوده به نظر بیاید که نتیجه آن، خروج سریع کاربران پس از وارد شدن به سایت و در نتیجه افزایش نرخ پرش سایت شما خواهد شد. از طرفی، استفاده از تصاویر، ویدیوها، سوال پرسیدن و لینکسازیهای مناسب باعث افزایش تعامل کاربر با سایت شده و نرخ پرش را کاهش میدهد.
استفاده مناسب از عنوان و توضیحات متا
برای افزایش بازدید سایت خود، از یک عنوان جذاب و کنجکاوکننده برای محتوای خود استفاده کنید و توضیحات کاربردی و کاملی برای آن در قسمت متای صفحه جستجوی گوگل قرار دهید تا کاربر را به سایت خود جذب کرده و نرخ کلیک لینک سایت خود را افزایش دهید.
سعی کنید در قسمت متا توضیحات کامل و خلاصهای را در مورد محتوای صفحه سایت خود در اختیار کاربران بگذارید تا کاربر در صورت ورود به سایت شما ناامید نشده و از آن خارج نشود. بنابراین عنوان و متای مناسب در کاهش نرخ پرش تاثیر به سزایی دارد.
رفع مشکلات فنی و صفحات 404
از مشکلات شایع در سایتها بارگذاری ناقص صفحات سایت به دلیل وجود اشکالات فنی است که کاربران را با صفحه 404 مواجه میکند. خطای 404 زمانی اتفاق میافتد که سرور وب نتواند منبع درخواستی را پیدا کرده و نمایش دهد.
واضح است در صورت به وجود آمدن این مشکل، کاربر سریعا صفحه سایت شما را ترک کرده و به آن بازنمیگردد. شما میتوانید با استفاده از ابزار گوگل سرچ کنسول، برای پیدا کردن صفحات 404 سایت خود اقدام کرده و ایرادات آن را برطرف کنید تا نرخ پرش سایت خود را کاهش دهید.
حذف تبلیغات بی رویه و لینکهای نامرتبط
از دیگر مشکلات و اشتباهات کلافهکننده سایتها، پر کردن محتوای خود با تعداد بسیاری از لینکها و تبلیغات مختلف و نامربوط است. شما باید از تبلیغاتی که باعث آزار مخاطب شما میشود، پرهیز کنید. صفحات پاپ آپ (pop up) آزاردهندهترین تبلیغات موجود در سایتهاست که باعث فراری دادن کاربران از سایت میشود.
این تبلیغات بدون اجازه کاربر، با کلیک کردن روی هر یک از دکمههای سایت در یک صفحه جدید بالا میآیند و باعث خسته شدن کاربر از سایت شما میشود. بر روی این تبلیغات هیچ کنترل خاصی وجود ندارد و ممکن است حاوی هر گونه موضوع بیربط و یا حتی نامناسب باشند.
سعی کنید تا جایی که امکان دارد از این نوع تبلیغات و یا هر گونه لینکهایی که کاربر را از موضوع اصلی محتوا دور میسازد، استفاده نکنید. اگر هم اکنون از این تبلیغات و لینکها در صفحات سایت خود استفاده میکنید، سریعا برای حذف آنها اقدام کنید تا به راحتی بانس ریت سایت خود را کاهش دهید.
بانس ریت چه تاثیری بر سئو سایت دارد؟
جالب است بدانید، نرخ پرش هیچ تاثیری روی سئو و در نتیجه رتبه سایت شما در نتایج گوگل ندارد. شاید باور این حرف برای شما سخت باشد اما گوگل صراحتا تاثیر نداشتن نرخ پرش در سئو را تایید کرده است.
Gary Illyes، John Mueller، و Matt Cutts که از مدیران و مهندسان گوگل هستند در جواب به سوال کاربران توییتر در مورد تاثیر نرخ پرش در رتبهبندی سایتها در نتایج گوگل، بارها تایید کردهاند که اطلاعات گوگل انالیتیکس و بانس ریت سایتها به عنوان یک فاکتور برای رتبهبندی سایتها استفاده نمیشود.
همچنین بانس ریت یک شاخص قابل دستکاری و ضعیف است؛ زیرا وابسته بودن نرخ پرش به سشن که خود از یک دوره زمانی نامعلوم تشکیل شده است، باعث شده تا این نرخ غیر قابل اتکا باشد. همچنین تکنیکهای وجود دارد که میتوان با استفاده از آن تعامل و بازدید مصنوعی برای سایت ایجاد کرد. پس این نرخ نمیتواند برای رتبهبندی یک سایت قابل اعتماد باشد.
پس بانس ریت چه استفادهای دارد؟
بانس ریت در واقع تنها میزان تعامل کاربران یک سایت را نشان میدهد. اگر میخواهید از واکنش کاربران در مورد محتوای منتشر شده در سایت مطلع شوید، از بانس ریت استفاده کنید.
بهتر است برای تحلیل و آنالیز یک سایت، بهتر است از دیگر شاخصهای اندازهگیری تعامل نیز استفاده کرده و نرخ پرش را از زوایای مختلف بررسی کنید تا اشتباهی در محاسبات شما پیش نیاید. بنابراین برای تحلیل یک سایت، در نظر گرفتن نرخ پرش به تنهایی نه تنها کمکی به ما نمیکند، بلکه باعث گمراهی در تحلیلها و برنامهریزیها میشود.
تحلیل و بررسی رفتار و تعامل کاربران با سایت شما، از اهمیت بسیاری برخوردار است که باعث میشود شما از مشکلات موجود در سایت خود با خبر شده و آنها را برطرف کنید. بانس ریت و یا همان نرخ پرش، در کنار دیگر شاخصهای تحلیل سایت، به شما کمک میکند تا از نحوه عملکرد محتوای خود اطلاعات کسب کنید تا درک بهتری از دیدگاه مشتری پیدا کنید.
هر چقدر نرخ پرش سایت خود را کاهش دهیم، به افزایش نرخ تعامل سایت خود کمک کرده و میزان بازدهی و فروش سایت خود را افزایش میدهیم. بنابراین نباید به نرخ پرش یک سایت به عنوان یک عدد ساده و یا بیارزش نگاه کنیم.
بیشتر بخوانید :
نظرات