شاید با تغییراتی که در جهان امروز به وجود آمده تصور شما دیگر از بازار فروش به شکل گذشته نباشد، این تغییرات به دنبال تحولات به وجود آمده در سیر عرضه و فروش محصولات در دنیای امروز است.
در توصیف اهمیت بازاریابی محصول میتوان گفت اگر بخواهیم امروزه برای موفقیت در بازار کسبوکار تلاش کنیم باید علاوه بر جلب اعتماد بازار از اصول بازاریابی محصول نیز پیروی کنیم.
چه بسیار ایدههایی جذاب و خلاقانه که پس از ایجاد و مدیریت محصول در بازار و ارائه با شکست مواجه و یا این که با عدم مدیریت درست در حوزه بازاریابی محصول از بازار خارج شدند، در این مقاله از ویترین سافت با شما هستیم تا در خصوص بازاریابی محصول و استراتژی های حاکم برآن مطالبی را ارائه دهیم.
تعریف بازاریابی محصول چیست؟
ابتدا در تعریف بازاریابی محصول باید گفت تمامی فعالیتها و هماهنگیهایی که در طی پروسهی عرضه و فروش محصول به مشتری ارائه میگردد را بازاریابی محصول گویند؛ این سری فعالیتها میتواند در فضای مجازی، حقیقی یا دراکثر موارد در هردو مورد صورت گیرد.
نقطه عطف و تعیین کننده در بازاریابی محصول که از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است این نکته است که نه تنها این امر نهایتا به فروش ختم میشود بلکه پس از رسیدن محصول به بازار هدف کار تازه شروع شده و فعالیتهای لازم برای ایجاد اقداماتی از جمله بالابردن کیفیت محصول، رفع نقایص، درخواست های بازار هدف و بسیاری از اقدامات که این تنها راه برای پیشی گرفتن از رقبا در بازار کسبوکار امروزی است و با داشتن ارتباط با بازار هدف امکانپذیر است باید صورت پذیرد.
بازاریابی سنتی درمقابل بازاریابی محصول؟
بازاریابی سنتی یا به زبانی دیگر بازاریابی محیطی نوعی بازاریابی ست که عمدتا گفته میشود در مقابل بازاریابی محصول قرار میگیرد. اما بازاریابی سنتی نیز با داشتن نقاط ضعف و قدرت فراوان تنها گاهی در مقابل بازاریابی محصول قرار میگیرد.
اهمیت بازاریابی محصول
درک میزان اهمیت بازاریابی محصول سبب ایجاد تصمیم و اقدامات لازم برای این مهم میشود تا جایی که اگر بازاریابی محصول انجام نپذیرد خواهیم دید که چطور یک محصول از بازار خارج شده و جای خود را به رقبا میدهد. پس همواره باید با رصد و بررسی بازار و انجام کارهایی دیگر مانند:
- درک نیاز مشتری
- جمعآوری اطلاعات از رقبا (زیرا این امر که یک مشتری همواره محصول را در مقام مقایسه نسبت به سایر بازار قرار میدهد امری ست گریزناپذیر)
- عرضه و ارائهی بجا و درست محصول در بازار هدف
- ایجاد سازوکار در جهت افزایش و بهبود فروش به سبکی که کسب سود همواره سیر صعودی داشته باشد.
باید بازار را زیر نظر داشت تا با انجام اقدامات لازم، کسبوکار تان نهایتا با پیشرفت و بهبود روزافزون همراه شود.
وظایف بازاریابی محصول
- بررسی و شناخت پرسونای و بازار هدف محصول
وظیفه شما در این بخش بررسی و شناسایی مخاطبان و خریداران محصولتان در بازار هدف است، شما با مطالعه نیازها و تمامی روابط بین جامعه خریدار و محصول در بازار هدف این امکان را برای خود فراهم میآورید که محصولتان اجازه اصلاح و ارتقاء را با توجه به نیازهای خریدار داشته باشد.
- طرح ریزی و اجرای استراتژی بازاریابی محصول
همواره یک استراتژی خوب در بازاریابی محصول کمک کننده به فرآیند عرضه و فروش محصول است طوری که در این پروسه همیشه هم ارائه دهنده محصول یا خدمات و هم دریافت کنندهی آن راضی خواهند بود. این برنامه به عنوان یک پشتیبانگیر از مرحله پرسونای خریدار تا فروش و بعد از آن را حمایت خواهد کرد.
- هماهنگی و فعالیتهای لازم با تیم فروش به منظور پیدا کردن مشتری برای محصول جدید
ارتباط با تیم فروش از اصول کاری یک بازاریاب به حساب میآید.
- تعیین جایگاه محصول در بازار
مشخص شدن جایگاه محصول در بازار به شما کمک میکند که از چشم خریدار به محصولاتان نگاه کنید. زیرا تعیین جایگاه جایگاه یک محصول در دید خریدار است که تصمیم و اقدام به خرید را برای او امری توجیه پذیر میکند. پس تعیین جایگاه یک قسمت مهم از بخشهای کاری شماست. در بررسی این امر باید بدانید که:
- دلیل ایجاد محصول چیست؟
- مخاطب خرید این محصول چه کسی است؟
- نیازها و چالشهای برطرف شونده با این محصول چیست؟
- نکته ای که سبب خاص بودن این محصول میشود چیست؟
- اطمینان از تامین نیاز مخاطب با محصول شما
یکی از اصولی که باید در نظر داشت تامین نیازهای مخاطب با انجام اقداماتی است که برگرفته از مطالعات و تحقیقات انجام شده روی نیازها و درخواست ها و یا حتی انتظارات مشتری است. این امر باعث می شود که مشتری بسمت خرید محصول شما سوق داده شود و ترجیح دادن محصول شما را نسبت به باقی محصولات ارائه شده در بازار در پی داشته باشد.
- به روز نگه داشتن محصولات
در نظر بگیرید در دنیای تکنولوژی امروز شما به فروشگاه تلفن همراهی بروید که تنها دارای تلفن همراههایی است که فقط قابلیت پاسخگویی و برقراری تماس و پیامک را دارد این فروشگاه نیاز چند درصد از افراد جامعه را تامین میکند؟
با در نظر گرفتن یک چنین عرضههایی از فروش محصولات میتوان فهمید که بهروز نگه داشتن محصول در جذب مخاطب چقدر موثر است. پس با بهروز نگه داشتن محصولات و حتی استراتژی بازاریابی محصولاتان که از برقراری ارتباط میان خود و مشتریان بدست میآید پایبند باشید.
نتایجی که بازاریابی محصول به ثمر میآورد
یک تیم بازاریاب محصول باید دارای شناختی عمیق از محصول، مشتری و نیاز بازار داشته باشد تا در جهت رسیدن اهداف یک کسبوکار اثرگذار باشد.
نتایج این کارکرد به شرح زیر است:
- تعیین پرسونای مشتریان
وظیفهی اصلی بخش بازاریابی محصول کمک به ارتباط مستقیم شما با سلیقه و نیازهای مشتری شماست؛ به نحوی که شما با اطلاعاتی که در اختیارتان قرار میگیرد میتوانید بخشهای دیگری که در ارتباط مستقیم با مشتری های شماست؛ مانند واحد فروش یا پشتیبانی محصولات را یاری کرده و به بهبود روابط آنها با مشتری کمک کنید.
- جمعآوری نظرات و تجربه مشتریان
این واحد از بازاریابی محصول با جمعآوری نظرات مشتریان به بهینه ساختن تغییرات و یا ارتقا کیفیت محصول به شما کمک میکند؛ زیرا همواره دیدن محصول از دید مشتری متفاوت از کسی است که خود ارائه دهنده محصول است و این تفاوت در نگاه اول بسیار کمک کننده است تا شما بتوانید از زاویهای دیگر با تمرکز بر نقاط قوت و رفع نقایص محصولات خود مانور دهید.
این اطلاعات دادههای خوبی برای تیم تبلیغات و توسعه محصول به شمار میرود.
- قیمت گذاری محصول
یکی از مهمترین شاخصهها برای یک مشتری قیمت تمام شده محصول است که بازاریاب محصول با جمعآوری اطلاعات و بررسی ابعاد مختلف و نهایتا قدرت خرید مشتری برای این محصول نقش تعیین کنندهی قیمت را اجرا میکند.
- رونمایی محصول
در رونمایی شرکت از یک محصول جدید نقش اساسی را ایفا میکند. تیم بازاریابی با قراردادن اطلاعات خود در خدمت بخشهای مختلف با ایجاد هماهنگی بخشهای مختلف با یکدیگر به سیستم کمک میکند که یک رونمایی از محصول جدید موفق را پشت سر بگذارند.
یکی دیگر از فعالیتهای که در حوزهی رونمایی از محصول صورت میگیرد تهیهی یک پیش رونما از محصول مثل تولید نسخه ابتدایی از محصول و ارائهی آن در وبینارها یا کنفرانسهای مختلف است که با همکاری و هماهنگی گروه بازاریابی با سایر تیم ها قبل از رو نمایی اصلی از محصول انجام میپذیرد.
- تعیین کانال بازاریابی
گروه بازاریابی با بررسی و مطالعه جامعه آماری مشتریان در کانالهای مختلف اطلاعات مربوط به محصول را روی کانال قرار داده و با توجه به فضای هر کانال وظیفهی تیم بازاریابی است که پیام تبلیغاتی مناسب با فضای محیط را در اختیار مشتری قرار دهد.
تیم بازاریابی در هر کانالی که مشتریان باشند حضور داشته و اطلاع رسانی را از طریق آن انجام می دهند.
- تثبیت موقعیت
امروزه با وجود تولیدات مختلف از یک محصول با برندهای متنوع تنها یک تیم بازاریابی میتواند موقعیت شما را در بازار تثبیت کند. با توجه به این مهم شما همواره باید پاسخگو سوالاتی باشید که به ارزیابی محصول شما در بازار نسبت به سایر رقبا میپردازد.
سوالاتی مانند یک مشتری چرا باید محصولی را که شما ارائه میدهید انتخاب کند؟ یا این که چه خدماتی شما را از سایر رقبا تمایز میدهد؟ پاسخ به این سوالات از وظایف بخش بازاریابی محصول است که به بهبود و افزایش کارآمدی کسبوکار شما نیز کمک میکند.
- استراتژی بازاریابی محصول
طبق دانشنامهی آزاد، کلمه استراتژی یا همان راهبرد به معنای طرح و برنامهای است که قدرت را درخدمت نیل و رسیدن به اهداف دراز مدت بهکار میگیرد؛ در گذشته بیشتر این اصطلاح در جنگ بهکار برده میشد و بعدها به حوزههای دیگر از جمله تجارت و اقتصاد ورود پیدا میکند.
همانطور که گفته شد از این که برای بازاریابی محصول باید از تعدادی از اقدامات وابسته و جدای از هم بهره جست به این نتیجه میرسیم که داشتن استراتژی در بازاریابی محصول یک امر ضروری است که به بررسی و معرفی بهترین های انواع استراتژیهای بازاریابی در سال2021 خواهیم پرداخت.
- تبلیغات پولی
این نوع تبلیغات از نوع سنتی خود گرفته مانند تبلیغات به روش رسانههای چاپی تا بازاریابی اینترنتی وغیره شامل روشهای مختلف دیگری است که شما برای تبلیغات و بازاریابی محصول خود هزینه پرداخت میکنید. در این مدل استراتژی باید بسیار حساب شده اقدام نمود تا از هدر رفت منابع جلوگیری شود.
- استراتژی بازاریابی موضوعی
در این نوع از بازارریابی یک شرکت به یک مسئله یا موضوع اجتماعی گره خورده و این به ابزاری برای تبلیغ شرکت تبدیل میشود.
- استراتژی بازاریابی ارتباطی
بازاریابی ارتباطی نوعی از بازاریابی است که بر اساس پایبندی شرکت در ارتباط با مشتری است. افزایش وفاداری مشتری در این نوع از استراتژی یک اصل و از اهداف به حساب میآید.
- استراتژی بازاریابی پنهان
بر پایه بازاریابی محصول است و به شکلی انجام میپذیرد که مشتری از استراتژی مطلع نمیشود با عنوان استراتژی در خفا نیز شناخته شده است.
- استراتژی کلامی یا دهان به دهان
یکی از قطعیترین و سنتیترین نوع استراتژیها، استراتژی کلامی است. شما وقتی خدمات و یا محصول با کیفیت را ارائه میدهید این امکان وجود دارد که مخاطب بشکل کلامی به ابزاری برای تبلیغ شما تبدیل گردد. اگر به طور خلاصه بخواهیم بگوییم جمله معروف کیفیت بهترین تبلیغ است نماد این نوع استراتژی و بازاریابی دهان به دهان است.
- استراتژی ابری
استراتژی ابری یا بازاریابی اینترنتی نوعی بازاریابی است که در آن تمامی ابزارهای بازاریابی با اشتراکگذاری در اینترنت به کارگرفته شده و تبلیغ در بستر اینترنت اتفاق میافتد.
- استراتژی بازاریابی معاملاتی
در بکار گیری بهترین استراتژی ها این فروش است که پر چالش ترین قسمت یک پروسه بازاریابی است. امروزه با ابزارهایی که در خدمت فروش قرار میگیرند از جمله تخفیف، کوپن و شرکت در رویدادهای هیجان انگیزی که توسط شما برای جذب مشتری و فروش صورت میگیرد این کار آسان میشود. این اقدامات سبب افزایش شانس فروش و بالا بردن انگیزه مشتری برای خرید محصول است.
- استراتژی بازاریابی گوناگون
این سبک از بازاریابی که عمدتا مورد استفاده قرار میگیرد از ادغام چند روش مختلف بوجود میآید. زیرا که این روش از استراتژی پوشش دهندهی انواع مختلف از فرهنگ، عقاید، سلایق و دیگر دیدگاههای یک مشتری نسبت به خرید است.
نیروهای اجرایی استراتژی بازاریابی محصول
در راستای تحقق اهداف استراتژی بازاریابی محصول افرادی را باید استخدام نمود. این افراد باید مسئولیتهایی را عهدهدار شده و به اجرا شدن و دستیابی شرکت به اهداف استراتژی تعیین شده کمک کنند. این افراد شامل: کارشناس تحقیق بازار، طراح محصول، کپی رایتر، مدیر محصول و مدیر بازاریابی هستند.
جمع بندی
به طور کلی بازاریابی محصول و استراتژی بهکار گرفته شده در ارائه محصول همواره یک جاده دو طرفه است که اگر درست صورت گیرد، در آن صرف انرژی و هزینه در ارائه خدمات و محصول باکیفیت که به مشتری عرضه میدارید با فروش بالا و سود خوب معاوضه میشود؛ نتیجه آن رضایت شما و مشتریان خواهد بود.
بیشتر بخوانید :
نظرات