استراتژی محتوا بخشی از مسیری است که برای رسیدن به هدف باید طی شود اما این بخش کمی متفاوتتر خواهد بود. بنابراین این تفاوت خود انسان است؛ یعنی شاید تمام افراد روی زمین قادر باشند استراتژی محتوای خود را بچینند اما چند نفر از آنها موفق خواهند شد؟
در رقابت شدید بین برندها، شرکتها و سازمانهای متعدد، فعالیت در دنیای دیجیتال یکی از مهمترین فاکتورهای رقابت تبدیل شده است که موفقیت در آن میتواند پیشرفت کلی شما تا حد بسیاری تضمین کند.
استراتژی محتوا به شما کمک میکند که قادر باشید محتوایی موثر، مناسب و عالی داشته باشید تا بتوانید به هدفهای مورد نظر خود در کسبوکار برسید.
زمانی بحث از سئو و رتبهبندی سایت میشود، بسیاری از متخصصان، از معیارهای گوگل برای افزایش رتبه سایت صحبت میکنند، در مقابل متخصصان دیگر نیز هستند که از کاربر، تجربه کاربری و معیارهای مرتبط با کاربر صحبت میکنند.
استراتژی محتوا چیست؟
امروزه در رقابت تنگاتنگی که بین کسب و کارهای اینترنتی وجود دارد شما قادر نیستید بدون داشتن اطلاعات و دانش کافی کارتان را شروع کنید. تولید محتوای مناسب، یک راهکار بسیار کاربردی که به کمک آن شما میتوانید بازاریابی و تبلیغ کنید، اطلاع رسانی نمایید، تعداد مخاطبین خود را افزایش دهید و به اهداف مورد نظر خود نزدیک شوید.
تدوین استراتژی محتوا، یکی از مهمترین دلایل برای داشتن یک وب سایت و شبکه اجتماعی با محتوای مناسب است.
استراتژی محتوا مشخص کننده سیاستهای کلی برای تولید محتوا، نحوه انتشار، زمانبندی، ساختار و فاکتورهای دیگر است که به شما به عنوان مدیر یا کارمند یک سایت کمک میکند تا متوجه شوید دقیقا از یک محتوا چه میخواهید و چهطور آن را باید تهیه نمایید.
تعاریف متفاوتی برای استراتژی محتوا وجود دارد که در مفاهیم کلی با همدیگر مشترک هستند ولی این امکان وجود دارد که در جزئیات با یکدیگر متفاوت باشند. به صورت کلی این استراتژی به شما کمک میکند تا بدانید که کارها را چگونه انجام داده تا به اهداف مورد نظر خود برسید.
چرا باید استراتژی محتوا بنویسیم؟
افرادی که در حوزه تولید محتوا در وبلاگ یا شبکههای اجتماعی تجربه دارند احتمالا با این مشکل مواجه شدهاند که هر روز به دنبال موضوع باشند.
زمانهایی سردردگم بودهاند که آیا این مطالب یا موضوعی که قصد دارند تولید محتوا کنند به سایت یا صفحه مورد نظر ارتباطی دارد یا خیر؟ از دلایل مهم داشتن راهبرد این است که ما بدون این که بدانیم آیا در کارهایی که صورت گرفته است به هدفهای خود خواهیم رسید یا نه؟
بدون داشتن استراتژی، بازاریابی محتوایی شما در هر لحظه به یک سمتی حرکت میکنید و جهتتان مشخص تنخواه بود. از طرفی دیگر هیچ گونه معیاری برای اندازهگیری محتوای خود نخواهید داشت.
استراتژی محتوا راه و روش را به شما نشان میدهد و میتوانید طبق آن در زمانهای تعیین شده محتواهای خود را بازبینی کنید. این که این استراتژی چقدر برای کسبوکار شما موثر است، آیا همین راه را بایستی ادامه دهید تا تغییراتی در آن شکل گیرد و تمام چیزهایی که یک وب سایت برای موفقیت به آن نیاز دارد.
چرا استراتژی محتوا مهم است؟
چنانچه شما برای وبسایت، وبلاگ و یا شبکه اجتماعی خود اهداف خاصی نداشته باشید، دقیقا نمیدانید چه کاری برای شما موثر بوده و چه کاری مضر است. ممکن است هر چند وقت یک بار با این چالش روبهرو شوید که چه موضوع جدیدی را برای نگارش پیدا نمایید؟ محتوا را با چه سبکی بنویسید؟
آیا موضوع مورد نظر شما با کلیات سایت شما همخوانی دارید یا خیر؟ آیا با هداف شما در یک جهت است؟ چنانچه شما یک استراتژی محتوای دقیق و مناسبی نداشته باشید، حتی نوشتن محتوای عالی و سئو شده نیز نمیتوانید در کار خود موفقیت چندانی کسب کنید.
استراتژی محتوا چه مزایایی برای شما خواهد داشت؟
داشتن استراتژی محتوا مزیت بسیاری به دنبال دارد. چنانچه شما یک برنامه و استراتژی دقیقی برای محتواهای وبسایت خود داشته باشید، محتوای مورد نظر شما در زمان کوتاهی نوشته و در زمان خود نیز صرفهجویی میکنید.
محتواهای نگارش شده در وب سایت شما یکپارچگی بسیار عالی پیدا مینماید. این یکپارچگی از طریق گوگل قابل تشخیص بوده و موجب ارتقای سئوی سایت شما خواهد شد. شما میتوانید یک محتوای هدفمند و درست آماده کنید. نسبت به رقبای خود در بازار برتری نسبی پیدا کنید و مخاطبان شما در وب سایت و شبکههای اجتماعی شما سردرگم نخواهند بود.
بازدهی شما تا حد بسیار زیادی افزایش یافته و میتوانید در زمان کوتاهتری به هدفهای موردنظر خود دسترسی داشته باشید.
بخش های اصلی استراتژی محتوا
استراتژی محتوا از چند بخش اصلی تشکیل شده است که بخشهای اصلی آن شامل موارد زیر هستند:
- هدفگذاری به صورت (کوتاه مدت، میان مدت، بلند مدت)
- توصیف برند( ارزشها، ماموریت، چشمانداز، هویت برند)
- توضیح محصول و خدمات کسبوکار
- شناخت مشتریان و کاربران
- تحلیل رقبا
- تحقیق کلیدواژه
- راهنمای نوشتن محتوا
- کانالها و شیوه توزیع محتوا
- نقشه سفر مشتری
- شناسههای عملکرد
- تقویم محتوا
داشتن استراتژی محتوا چگونه بر سئو تاثیر میگذارد؟
امروزه با پیشرفت الگوریتمهای گوگل و ارتقا هوش مصنوعی آنها در حال حاضر توانایی درک ارتباط میان کلمات و جملات را دارند. رباتها با بررسی محتوای وب سایت های مختلف میتوانند درک کنند که موضوع چیست و چه کیفیتی دارد؟
کارشناسان گوگل همواره پیشنهاد میکنند که محتوای خود را برای مخاطبین بنویسید و نه برای اینکه گوگل انتخاب کند و کسلکننده و حوصله سر بر باشد. هنگامی که کاربران از محتوای تولید وب سایت داشته باشند گوگل نیز به محتوای شما ارزش بیشتری خواهد داد.
بنابراین در این صورت میتوانند محتوای ما را بشناسند و بدین گونه توجه گوگل به صورت خاصی به وب سایت خواهد داشت.
مراحل تدوین استراتژی محتوا
در صورتی که بتوانید یک استراتژی محتوای کاربردی و موفقی تدوین نمایید، باید مراحل چندگانه زیر را به ترتیب در نظر بگرید و به مراحله اجرا درآورید.
- مرحله اول: هدفگذاری
موضوع مهم برای تدوین استراتژی مشخص کردن هدف یا اهداف برای خود است. چنانچه شما بدانید از کسبوکار خود چه انتظاری دارید، میتوانید برای رسیدن به اهداف خود برنامه ریزی درستی داشته باشید.
چنانچه هدف شما از قبل مشخص نباشد، شما هر روز یک کار متفاوت انجام خواهید داد که این امکان وجود دارد با کارهای روزانه قبلی شما کاملا متفاوت باشد. در این صورت اطمینان حاصل نمایید موفقیتی را حاصل نخواهد کرد. در هر کسبوکار، وبلاگ و شبکههای اجتماعی میتواند اهداف متعددی را برای خود در نظر بگیرید. به عنوان مثال:
- این امکان وجود دارد که شما به دنبال بالا رفتن نرخ تبدیل وب سایت خود باشید.
- ممکن است قصد داشته باشید ترافیک و بازدید از سایت خود را افزایش دهید.
- ممکن است قصد داشته باشید میزان مشارکت مخاطبان وب سایت خود را افزایش دهید.
- شاید قصد داشته باشید روش استفاده از خدمات و محصولات خود را آموزش دهید و یا خصوصیات جدید و خاص محصولات و خدمات خود را معرفی نمایید.
- ممکن است به دنبال برندینگ باشید.
- ممکن است قصد داشته باشید براساس سایت خود به درآمدزایی برسید.
اهداف شما از طراحی وب سایت یا هر گونه فعالیت در دنیای مجازی هر یک از هدفهای بالا و یا هر چیز دیگری باشد، باید مطابق با آن برای تولید محتوای اصولی و مناسب یک استراتژی کارآمد داشته باشید.
نکته مهم این است که در هدفگذاری اهداف قابل دسترسی را در نظر بگیرید. یعنی منطقی فکر کرده و بلندپروازیهای غیرمنطقی نکنید. بنابراین هدف خود را دقیقا تعیین کنید. مثلا اهداف خود را برای افزایش فروش در نظر بگیرید، دقیقا تعیین کنید که در چند ماه آینده قصد دارید فروش خود را 40 درصد افزایش دهید.
- مرحله دوم: بررسی وضعیت کسبو کار از نگاه شما
پس از این که اهداف دقیق خود را برای کسبوکار خود تعیین کردید، باید ببینید الان در کجا قرار دارید و چقدر با اهداف مورد نظر خود فاصله دارید. برای این که بتوانید به دید درستی از چگونگی کسبوکار خود برسید.
- مرحله سوم: بررسی وضعیت کنونی توسط ابزارهای تحلیل
در این مرحله باید وب سایت خود را به صورت تخصصیتر و اصولی بازبینی نمایید. شما میتوانید از ابزارهای متعددی از جمله «گوگل آنالیتیکس» استفاده کنید و فاکتورهای گوناگونی مانند زمان سپری شده در وب سایت، نرخ پرش، سرعت بارگذاری، تعدا بازدهی صفحات متعدد وب سایت، موقعیت جغرافیایی مخاطبان و محدوده سنی آنها، تعداد و کیفیت بک لینکها، اعتبار دامنه سایت و اطلاعات موثر دیگری را کسب کرده و از آنها برای تدوین استراتژی محتوا کمک بگیرید.
- مرحله چهارم: کلمات کلیدی سایت خود را بررسی کنید
شما میتوانید متوجه شوید که پربازدیدترین و ضعیفترین کلمه کلیدی سایت شما کدام است؟ با دانستن این موضوع میتوانید بدانید روی چه کلمات کلیدی باید تمرکز بیشتری کنید و روی کلمات کلیدی کار کنید. شما میتوانید از طریق ابزارهای مختلفی از جمله KeyWordPlanner، Kwfinder و سایر ابزارها کلمات کلیدی متناسب با کسبوکار شما را پیدا کرده و آنها را در تدوین استراتژی محتوا خود قرار دهید.
علاوهبر این، شما باید به لحن و زبان محتوای خود متناسب با زمینه کاری خود توجه نمایید. مثلا در صورتی که شما یک وب سایت و یا خدمات در زمینه زیبایی، ادبیات و یا نوجوانان دارید، زبان شما میتواند تا حدی گرم و خودمانی باشد.
ولی چنانچه زمینه کاری شما تخصصی و علمی است، لحن شما باید کمی جدیتر و متفاوتتر باشد. در این مرحله باید به تناسب لحن محتوا و زمینه کاری خود نیز توجه داشته باشید.
از دیگر نکات مهم این است که استراتژی محتوا فقط مشمول محتوای متنی نمیشود، شما باید تمام آنالیزها و بررسیهای بالا را روی محتواهای متعدد وب سایت خود از جمله فیلم، عکس و پادکست تا محتوای متنی اعمال نمایید.
- مرحله پنجم: بررسی رقبا
در این مرحله بایستی بتوانید رقبای خود را بررسی نمایید و با علتهای پیشرفت و عدم پیشرفت آنها آشنا شوید. انجام این کار بسیار ساده و آسان است. کافی کلمات کلیدی در زمینه کاری خود را در موتورهای جستوجو Search کنید تا سایتهای پربازدیدی که در صدر نتایج جستوجو نمایش داده میشوند، مشاهده نمایید.
شما میتوانید وارد وب سایت آنها شوید، امکانات آنها را مشاهده کنید و محتواهای آنها را بررسی کنید و دلایل موفقیت آنها را بشناسید. در این مرحله فقط به رقبای ایرانی خود اکتفا نکنید. شما میتوانید وارد کلمات کیلدی مورد نظر خود را به زبان انگلیسی نیز جستوجو کنید و با نمونههای خارجی سایتهای مشابه نیز آشنا شوید.
- مرحله ششم: بررسی رفتار مشتری
تمام اقداماتی که شما به عنوان مالک یک وب سایت و یا کسبوکار انجام میدهید، جلب رضایت مشتری و افزایش میزان فروش و همکاری است. بنابراین هرچه وب سایت و خدمات شما خوب باشد، ولی نتواند تعدا مشتریان و مخاطبین خود را بالا ببرد، اهداف اصلی شما برآورده نخواهد شد.
برای این که بتوانید تعداد مشتریان و مخاطبین خود را افزایش دهید، باید در استراتژی محتوای خود به صورت دقیق بدانید مخاطبان شما به دنبال چه چیزی هستند؟ شما میتوانید توسط پرسشنامه، ارسال ایمیل، نظرسنجی تلفنی و اینترنتی متوجه شوید که نیازهای اصلی مخاطبان شما کدام هستند؟
الگوهای رفتاری آنها چهطور است؟ خصوصیات شخصیتی آنها چگونه است؟ چنانچه جواب به این نیازها را در تدوین استراتژی محتوای خود قرار دهید، قادر هستید خود را به موفقیت، بسیار نزدیک کنید.
- مرحله هفتم: بررسی اطلاعات و برنامهریزی
در مرحله آخر از تدوین استراتژی محتوا باید تمام اطلاعات به دست آمده و هدفهای مورد نظر شما بررسی و اطلاعات خام را به داده و دیتا تبدیل نمایید. برای این برنامهریزی باید یک گروه متخصص ایجاد کرده و تلاش کنید تمام جوانب و موارد را بسنجید.
چگونه استراتژی محتوا خود را مستند کنید
یک استراتژی بازاریابی محتوا بایستی مانند یک دفترچه راهنما قابل درک و مختصر باشد. در این استراتژی باید تمام احتمالات و اساس استراتژی خود را توضیح دهید.
ولی این توضیحات باید به صورتی باشند که تمام افراد (به ویژه نویسندگان و استراتژیستهای تازهکار) یک ماه کامل را صرف خواندن استراتژی محتوای شما نکنند. علاوهبر این، تمام این توضیحات باید ساده و مختصر باشد تا مخاطبین پس از مطالعه، متوجه موضوع کلی آن شوند.
فاکتورهای ضروری برای تدوین یک استراتژی محتوای قوی
- سئوی سایت خود را در نظر بگیرید
سئو سایت و محتوا یکی از مهمترین فاکتورها در تدوین استراتژی محتوا محسوب میشود. شما بایستی به خوبی با اصولی مثل تعداد کلمات کلیدی اصلی و مرتبط، الگوریتمهای مختلف گوگل، چگونگی پراکندگی کلمات کلیدی در متن، پاراگرافبندی، اصول نگارشی، املا صحیح کلمات آشنا بوده و بتوانید آنها را در طراحی استراتژی محتوا در نظر بگیرید.
- یک لحن ثابت داشته باشید
برای هر محتوا مطابق با موضوع خود از لحنهای مختلف استفاده کنید. برای این که بتوانید یک شخصیت ثابت در وب سایت داشته باشید، بهتر است تمام محتواهای وب سایت خود را با یک لحن بنویسید.
- یک محتوای کامل و جامع ارائه دهید
موضوع دیگری که به شما در تدوین یک استراتژی محتوای کاربردی کمک میکند، آن است نگارش یک محتوا کامل باشد. باید نویسندگان به جای اینکه دنبال جلب رضایت موتورهای جستوجو باشند، یک موضوع را به صورت کامل به مخاطبان خود معرفی و به تمام سوالات احتمالی آنها پاسخ دهند.
- از فراخوان به عمل استفاده کنید
استفاده از call to action یا فراخوان به عمل، یکی از فاکتورهای بسیار موفق که قادر به افزایش مشارکت مخاطبین در فعالیتهای وب سایت شما است. این فرآیند میتواند حاوی دعوت به خرید یک محصول، اشتراک خبرنامه، پرکردن یک پرسش نامه باشد.
- داستان سرایی کنید
برای این که استراتژی محتوای شما بتواند اثر مثبتی روی مخاطبین شما بگذارد، میتوانید از داستان سرایی برای ایجاد ایده و جذابیت بیشتر در محتوای خود استفاده نمایید. یک محتوای خشک و بیروح نه تنها اثر مثبتی روی مخاطب شما نمیگذارد بلکه آنها را نیز دلسرد خواهد کرد.
انواع تدوین استراتژی محتوا
در این بخش قصد داریم شما را با انواع تدوین استراتژی محتوا آشنا کنیم و برای طراحی و تدوین چه کارهایی میتوانید انجام دهید؟
- محتوای سریالی
تولید محتوای سریالی، یکی از شیوههای تدوین و طراحی استراتژی محتوا محسوب میشود. شما در این طراحی اطراف زمینه کاری خود یک موضوع بزرگ را انتخاب نمایید و برای آن محتواهای چند قسمتی تولید خواهید کرد.
محتوای سریالی حس کنجکاوی و اشتیاق مخاطبین را برانگیخته و آنها را به مخاطبین همیشگی شما تبدیل خواهد کرد. این نوع محتوا برای محتواهای آموزشی بسیار موثر و مناسب خواهد بود.
- ایجاد محتوای جذاب و چندگانه
ایجاد محتوای جذاب و چندگانه، یکی دیگر از شیوههای طراحی استراتژی محتوا به شمار میرود.
برای این که در بازار رقابت شدید اطراف یک کلمه کلیدی سایت شما بتواند جزء اولینها باشد، باید بتواند یک محتوای جذاب به همراه ایدههای جدید و متفاوت داشته باشد. شما نمیتوانید فقط به محتوای متنی اکتفا کنید و باید از پادکست، کلیپ، تصاویر، انیمیشن نیز استفاده نمایید.
- ارائه اطلاعات مفید و مرتبط
چنانچه شما وب سایت خود را تنها از محتواهای مرتبط با بازاریابی و معرفی محصول پر کنید، این احساس را در مخاطب ایجاد خواهید کرد که تنها قصد شما فروش محصولات و ارائه خدمات است.
برای این که بتوانید اثر مثبتی روی مخاطب خود داشته باشید، سعی کنید در کنار معرفی محصول و خدمات مقالات جدید و بهروز در زمینههای مربوط به کسبوکار خود به خواننده ارائه نمایید تا در آنها احساس امنیت و اعتماد ایجاد نمایید.
- استفاده از قانون میکرو ثانیه
استفاده از قانون میکرو ثانیه از دیگر شیوههای تدوین بازاریابی محتوا است. در دنیای امروزه سرعت عمل حرف اول را میزند و افراد دیگر وقت خود را بیهوده هدر نمیدهند. این موضوع در تدوین استراتژی محتوا نیز بسیار تاثیرگذار است.
اغلب شرکتها با طراحی و ساخت کلیپهای کوتاه و چند ثانیهای، خدمات و محصولات خود را به خوبی به جامعه هدف خود معرفی و در زمان کوتاهی به هدف مورد نظر خود میرسند.
- استفاده از گیمیفیکشن
ابزاری برای ارائه به ویژه محتوای آموزشی استفاده از گیمیفیکشن است. ذهن انسانها به شکلی است که در مقابل بازی و لذت مقاومتی از خود نشان نمیدهد و چنانچه یادگیری به همراه بازی باشد، روی مخاطب بسیار اثرگذار خواهد بود. از دیگر شیوههای طراحی استراتژی محتوا استفاده از بازی برای ایجاد مشارکت کاربران در فعالیتهای وب سایت و کسبوکار است.
بیشتر بخوانید :
نظرات