بازار راهاندازی کسب و کارهای نوپا در عصر حاضر بسیار داغ است. بهخصوص جوانان در جوامع مختلف به سمت خوداشتغالی و ایجاد کسبوکار نو تمایل پیدا کردهاند.
باید توجه داشته باشیم که بسیاری از این کسب و کارهای نو توانستهاند مشکلات بسیاری را از جوامع برطرف کنند. در واقع اهداف راهاندازی استارت آپها باید اهدافی باشند که در راستای حل کردن مشکلات جامعه ایجاد شده باشند. در ادامه این مقاله از ویترین سافت قصد داریم تا نکات و مراحل راهاندازی استارتآپ یا کسب و کارهای نوپا را مورد بررسی قرار دهیم.
احتمالاً شما نیز ایده یک فعالیت جدید را در سر میپرورانید که به این صفحه هدایت شدهاید. با مطالعه این مطلب، دیدگاه واضحتری نسبت به ایجاد فعالیت خود پیدا خواهید کرد. اگر میخواهید بیشتر در این زمینه بیاموزید و هوشمندانهتر عمل کنید، حتماً با ما همراه شوید.
استارت آپ چیست؟
استارت آپ «Startup» در لغت به معنای «شرکت نوپا» یا «کسبوکار نوپا» است. در این که چه نوع کسبوکارهایی را میتوان در زمرهی فعالیتهای استارتآپی در نظر گرفت، اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد.
اما اگر بخواهیم دو دیدگاه کلی در این زمینه را در نظر بگیریم، یکی به مفهوم فناوری و دیگری به تمام کسبکارهای جدید اشاره دارد. در واقع، عدهای معتقدند که استارتآپ، فعالیتی است که در حوزه راهاندازی یک کار فناورانه در زمینه آیتی «IT» ایجاد شده باشد.
اما در اظهارنظر گستردهتر، هر نوع کسبوکار جدیدی را میتوان در گروه استارتآپ جای داد. ولو اینکه در زمینه فناوری اطلاعات باشد یا خیر. بهرحال استارتآپها برای ایجاد به بایدهای زیر وابسته هستند:
- باید برای جامعه ارزش آفرینی کنند.
- باید بتوانند پس از طی کردن مراحل ابتدایی، برای صاحبان خود بازدهی داشته باشند.
- باید بتوانند از شیوههای نوین در ارائه محصولات و خدمات خود بهره بگیرند.
اگرچه برخی از استارت آپها همه چند فاکتور عنوان شده را ندارند؛ معمولاً بیشتر شرکتهای نوپا از این قواعد در مسیر ایجاد فعالیت خود استفاده میکنند.
اما راهاندازی کسبوکار جدید به اصول خاصی نیاز دارد. بنابراین تصمیم گرفتیم تا مهمترین نکات ایجاد این مهم را با شما به اشتراک بگذاریم.
چرا راهاندازی استارتآپ برای افراد مهم است؟
زمانی کارمند شدن، بهترین کاری بود که افراد در آرزوی دست یافتن به آن بودند. اما با پیشرفت جوامع و ارتقا سطح فکری اقشار مختلف جامعه، آرزوی کارآفرین بودن جایگزین آرزوی کارمند بودن شد.
آزادی زمانی، امکان بروز خلاقیت، درآمد بیشتر، امکان پیشرفت شغلی بیشتر و دیگر امتیازات کسبوکار شخصی سبب شد تا افراد به سمت ارائهی طرحهای استارتآپی تمایل پیدا کنند. البته به جز جوانانی که به تازگی میخواهند وارد حوزه کسبوکار شوند، کارمندان نیز در صدد راهاندازی فعالیتهای جانبی در قالب استارتآپ هستند.
این فعالیتها، ضمن این که میتوانند برای ایدهپردازان خود سودآوری داشته باشند، میتوانند برای پیشرفت اقتصاد کشور و سطح کیفی زندگی جامعه نیز مفید باشند. تمام این دلایل سبب شده تا بیشتر افراد سختیهای مسیر کارآفرین شدن را به جان بخرند تا بتوانند در نهایت استارتآپ شخصی خود را راهاندازی نمایند!!
پیشنیازهای راه اندازی استارتآپ
بیشتر افراد پیشنیازهای راهاندازی استارتآپ را نادیده گرفته و مستقیم به سراغ مراحل اجرای آن میروند. گاهی همین بیتوجهی نسبت به پیشنیازها سبب میشود تا افراد در مراحل اجرایی دچار مشکل شوند.
مسیر راهاندازی شرکت نوپا، یک مسیر نسبتاً سخت است. بنابراین باید از ابتدا بتوانید با اطمینان مسیر خود را انتخاب کنید، سپس در آن پا بگذارید. توجه به پیشنیازهای زیر سبب میشود تا با اعتماد بیشتری پا در مسیر کارآفرین شدن بگذارید:
- شناسایی استعدادها
اگرچه پیشرفت جوامع به سمت مسیرهای صحیح فعالیت سوق پیدا میکند؛ اما گاهاً در مسیر پیشرفت، جوامع دچار سوءتفاهمهای بزرگی میشوند. یکی از همین سوءتفاهمها، بیتوجهی به مفهوم «استعداد» است.
در واقع، افراد تمام انرژی خود را روی مراحل اجرای استارتآپ، جذب سرمایهگذار یا شریک کاری، گرفتن مجوز، تولید انبوه و …. میگذارند. در حالیکه اگر شما در کاری که قصد انجام آن را دارید، استعداد ذاتی نداشته باشید، مراحل کار برای شما بسیار به سختی و کندی پیش میروند.
حتی اگر شما موفق شوید استارتآپتان را راهاندازی کرده و به مرحله بازدهی برسانید؛ باز هم از انجام آن لذت کافی را نخواهید برد. پس بهتر است قبل از انتخاب زمینه کاری، به استعدادهای خود نگاه کنید. آنگاه استارتآپ خود را در راستای استعدادتان انتخاب کنید. در اینصورت، با سرعت و انرژی بیشتری سختیهای مسیر را طی خواهید کرد.
اگر واقعاً استعداد بیاهمیت است، پس چرا خداوند به انسانها استعدادهای متفاوتی داده است؟! آیا خداوند از روی بیهودگی استعداد خاصی را در وجود شما بنا نهاده یا قرار است آن استعداد سکوی پرتابی برای رشد تصاعدی شما باشد؟! پاسخ شما به این سؤال میتواند تعیین کننده مسیرتان باشد.
- شناسایی مهارتها
احتمالاً هر کسی در طول زندگی خود مهارتهایی را کسب کرده است. اگر استارتآپی که شما انتخاب کردهاید با فعالیتهای قبلی شما کاملاً متفاوت باشد، مهارتهای قبلی شما هدر خواهند رفت و دیگر از آنها استفاده نخواهید کرد.
اما اگر استعداد و مهارتهای قبلی شما در راستای استارتآپتان به کار گرفته شود، شما چند قدم جلوتر خواهید بود. در غیر اینصورت باید زمان، انرژی و هزینه زیادی را صرف بدست آوردن مهارتهای تازه کنید.
پس قبل از اقدام به عمل، ببینید که چطور میتوانید از مهارتهای کنونی خود در آیندهتان نیز بهره بگیرید. اگر مهارت خاصی نداشتید یا مهارتتان کاملاً متضاد با مسیر جدید یا استعدادتان بود، آنگاه میتوانید آن مهارتها را کنار بگذارید و مهارتهای تازه را بیاموزید.
بسیاری از افراد این دو فاکتور را نادیده گرفته و مستقیم به سراغ عملیات راهاندازی شرکتشان میروند. این افراد چند سال بعد متوجه میشوند که مسیرشان میتوانست بهتر باشد، اگر قبلاً به استعدادها و مهارتهای خود دقت بیشتری کرده بودند. پس شما این اشتباه را تکرار نکنید و از همان ابتدا تمام جوانب را بسنجید.
مراحل راه اندازی استارتآپ
ممکن است شما برحسب تفکرات خود به مراحل پیشنیاز بیشتری نیاز داشته باشید. اگر تمام پیشنیازهای خود را طی کردید، حالا میتوانید وارد مراحل اجرای ایده خود شوید. این مراحل بهصورت کلی میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- طراحی بیزینس پلن
ایده شما باید طرح توجیهی داشته باشد. به طوری که اگر آن را به شخص دیگری نشان دادید، بتواند بازدهی فعالیت شما را درک کند. شما میتوانید تمام مراحل کار را از ابتدا روی کاغذ ترسیم کنید. البته برای طراحی طرح کار یا بیزینس پلن «Business Plan» میتوانید روی نرمافزارهای مخصوص این نوع طراحی هم حساب کنید.
در هر صورت باید در این طرح کار، موارد مهمی چون «انتخاب نام برند کاری»، «مقدار هزینه و سرمایه اولیه»، «منابع دریافت سرمایه»، «چگونگی جذب سرمایهگذار»، «مراحل تولید»، «مراحل توزیع»، «مراحل فروش» و تمام جزئیات فعالیت شما وجود داشته باشد. البته اگر کسبوکار شما اینترنتی باشد، باید گزینههای متفاوتی را در نظر بگیرید. بیزینس پلن باید دقیقاً برحسب نوع فعالیت شما ترسیم شود.
- تعهد
همانطور که قبلاً اشاره کردیم، معمولاً اجرای استارتآپ بسته به نوع آن با دشواریهایی همراه است. شما باید از همان ابتدا نسبت به طی کردن تمام دشواریها برای رسیدن به هدفتان متعهد شوید. این تعهد اولیه میتواند انرژی بیشتری به شما بدهد. آنگاه با رسیدن به چالشها، ناامید نخواهید شد.
- مشورت با متخصصین کسبوکار
اگرچه ممکن است که شما در بیزینس پلن خود همهی جوانب کار را در نظر گرفته و یک نقشه کامل برای کارتان داشته باشید؛ اما باز بهتر است قبل از اجرای ایده، با یک متخصص کسبوکار مشورت نمایید. متخصصین کسبوکار یا بیزینس کوچهای بسیاری هستند که میتوانند در این مورد به شما مشاوره سودمند بدهند.
اما ترجیحاً افرادی را برای این موضوع در نظر بگیرید که خود سابقه ایجاد و هدایت کسبوکارهای متنوعی را در کارنامه داشته باشد. (برخی از بیزینس کوچها، خود سابقه کار عملی ندارند و صرفاً از روی موارد آکادمیک شما را راهنمایی میکنند!!)
- دعوت به همکاری
پس از دریافت مشاوره، برحسب نوع راهنمایی که دریافت کردهاید میتوانید در مرحله بعدی به دنبال شریک کاری یا سرمایه گذار باشید. در هر صورت، شریک شما میتواند بخشی از سرمایه لازم را وارد کار نماید. البته اگر شما به شریک نیاز ندارید، میتوانید این مرحله را نادیده بگیرید.
- دریافت مجوزهای لازم
اگر نیاز به مجوز خاصی دارید، بهتر است هرچه زودتر برای دریافت آنها اقدام نمایید. چراکه معمولاً مراحل اداری اعطای مجوز میتواند از چندین روز تا چندین ماه به زمان نیاز داشته باشد. اگر شریک داشته باشید، میتوانید تقسیم وظیفه کنید. به طوری که یکی به دنبال مجوز برود و دیگری کارهای دیگر را انجام دهد!
- اجرای ایده
اگر مجوزهای لازم یا نسخه موقتی آنها تا صادر شدن مجوز اصلی را به همراه داشتید، حالا میتوانید وارد مهمترین مرحله، یعنی مرحله اجرای ایده شوید.
اگر کار شما تولیدی باشد، باید در این مرحله ماشینآلات و تجهزات لازم را خریداری نمایید. همچنین اقدام به تولید (محصول فیزیکی یا غیرفیزیکی) نمایید. البته اگر کارتان خدماتی باشد، باید بسترهای لازم برای ارائه آن خدمات را مهیا سازید.
این مرحله دقیقاً به نوع ایده شما بستگی دارد. چگونگی بازاریابی، فروش، پیدا کردن مشتری، برندسازی، تنظیم گارانتی و دیگر فعالیتهای لازم نیز در این مرحله جای میگیرند.
- بازنگریهای مستمر
معمولاً مراحل اولیه هر ایدهای، دارای نواقص زیادی است. کسبوکارها در مسیر تکاملی فعالیت خود به تدریج محصولات و خدمات خود را کاملتر میکنند.
به هرحال این یک پروسه طبیعی است و نباید این موضوع شما را بیازارد. اگر میبینید که اولین مشتریان شما ناراضی هستند، نارضایتی آنها را مورد آنالیز و بررسی قرار دهید. هر بار که شما نقصی از کار خود را برطرف میکنید، کسبوکارتان رشد میکند. پس از چالشها نترسید و سعی کنید با خونسردی آنها را برطرف نمایید.
اگر به چالشی خوردید که رفع آن برایتان سخت بود یا نمیدانستید باید برای برطرف کردن آن چکار کنید؛ باز هم با یک فرد کاربلد یا یک متخصص کسبوکار مشورت نمایید. هک رشد (بالاترین بازدهی) در این مرحله اتفاق میاُفتد.
این مرحله از کار ممکن است چند سال به طول بینجامد تا کسبوکار شما به یک بیزینس تمام عیار تبدیل شود. ممکن است این موضوع شما را بترساند.
اما جای نگرانی نیست، چون شما از همان ابتدای مسیر میتوانید بازدهی داشته باشید. اما با هر قدم جدیدی که برمیدارید،َ بازدهی خود را تا حد قابل توجهی افزایش خواهید داد. این مرحله از شما و فعالیتتان یک نمونه شکستناپذیر میسازد. اگر از بازنگری و رفع نواقص کارتان غافل شوید، کسبوکارتان جان نگرفته، جان میبازد. پس این مرحله را به شدت جدی بگیرید!!
- نتیجهگیری
وقتی توانستید خدمات و محصولات درخور توجهی را ارائه دهید، حالا میتوانید عالیترین نتایج را از کارتان دریافت نمایید. در این مرحله به استقلال مالی کامل خواهید رسید.
پس میتوانید با سیستمسازی، فعالیت خود را کمتر کرده و از نتایج کارتان لذت ببرید. یادتان باشد که قبل از این مرحله، مرحله سخت و طولانی قبلی را پشت سر گذاشتهاید. پس لیاقت نتیجه لذتبخش نهایی را دارید. هرگز سعی نکنید به سرعت به این مرحله برسید.
سعی کنید از مسیر رشد کسبوکارتان، نهایت لذت را ببرید. اگر نتوانید از مسیر کارتان لذت ببرید، از نتیجه فوقالعاده و نهایی آن نیز نخواهید توانست لذت کافی را ببرید!!
3 نکته تکمیلی در اجرای ایدههای نوپا
نکات تکمیلی بسیاری برای استارتآپها وجود دارد که بیان همهی آنها از محدودهی این مطلب خارج است. اما در بین تمام نکات، سه مورد زیر میتواند ارزشمندتر و کاربردیتر از دیگریها باشد:
- در انتخاب نام مناسب برای ایده خود دقت کنید. عنوان مناسب باید ساده، روان، داری معنی ارزشمند و مرتبط با نوع فعالیت شما باشد.
- ترموستات مالی و ذهنی خود را روی ارقام بالا برنامهریزی کنید. یعنی بهجای سودهای اندک به سودهای بزرگ فکر کنید. آنگاه ذهنتان هم راهحلهای بزرگ را به شما پیشنهاد خواهد داد.
- با مشتریان خود کاملاً کاملاً و کاملاً صادق باشید. فقط به فروش و رونق کار خود فکر نکنید. ببینید که دقیقاً مشتری به چه چیزی نیاز دارد. به مخاطبین خود گوش دهید. آنگاه میتوانید محصولات و خدمات متناسبی را ارائه کنید. سپس مشتریان عاشق شما و برندتان خواهند شد.
سخن نهایی
اگر آلان بیکار هستید، بهجای کار کردن برای دیگران، به فکر ایجاد کسبوکار شخصی خودتان باشید. البته اگر برای دیگران هم کار میکنید، از تمام ابعاد شغل کنونیتان برای کسب تجربه بهره بگیرید. اگر الآن شاغل هستید و از شغل خود رضایت ندارید، این یعنی شخصیت شما یک کسبوکار شخصی و کارآمد را میطلبد. استارتآپها میتوانند موجب شکوفایی شخصیت شما شوند.
اما هرگز بدون آگاهی کافی دست به اقدام نزنید. هر سؤال، ابهام، ایده یا تجربهای در رابطه با راهاندازی استارتآپ دارید، آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
بیشتر بخوانید :
نظرات